joi, ianuarie 20, 2022

Contre între Rareş Bogdan şi Dumitru Coarnă privind vârsta de pensionare în sistemul militar

La negocierile dintre PNL, PSD și UDMR, prim-vicepreședintele liberalilor, Rareș Bogdan, a solicitat majorarea vârstei de pensionare pentru toate categoriile care beneficiază de pensie de serviciu, au dezvăluit surse pentru bugetul.ro.

Rareș Bogdan a cerut ca vârsta de pensionare pentru categorii precum magistrați, polițiști și lucrătorii din Servicii să urce la 55 de ani pentru femei și 60 de ani pentru bărbați.

Dumitru Coarnă, deputat PSD și fost președinte al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din Ministerul de Interne a sărit în apărarea angajaților care se pensionează în baza Legii nr. 223/2015. Coarnă a declarat, pentru bugetul.ro, că vârsta standard de pensionare, conform Legii nr. 223/2015, este de 60 de ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, afirmând că Rareș Bogdan „nu știe legea” și că liberalul se referea, de fapt, la vechimea cumulată.

Pe altă nu putem ignora cazuri precum cel al Irinei Alexe, fost secretar de stat în MAI din partea USR, o polițistă pensionată la 42 de ani. Despre pensia acesteia în valoare de circa 3.000 de euro bugetul.ro a atras atenția în trecut. De altfel, și soțul Irinei Alexe face parte din sistem. După cum a dezvăluit bugetul.ro, el este angajat „Doi și-un sfert”.

Rareș Bogdan a propus majorarea vârstei de pensionare la 55 de ani. El n-a citit legea. Păi, vârsta de pensionare la polițiști și militari este de 60 de ani în Legea 223. El vorbea despre vechimea cumulată.

A ridicat discuția asta la negocieri cu vârsta de pensionare 55 de ani la femei, 60 de ani la bărbați, dar Legea 223 face trimitere la 60 de ani și pentru femei, și pentru bărbați”, declarat, pentru bugetul.ro, Dumitru Coarnă.

Conform Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, vârsta standard de pensionare este de 60 de ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

„(1) Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
a) au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă;
b) au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.

(2) Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, prevăzută la alin. (1) lit. a), este de 60 de ani. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta lege”, se precizează la Art. 16 din Legea 223/2015.

Conform surselor, Rareș Bogdan a cerut ca pensiile de serviciu să nu mai crească în anul 2022. Mai mult, prim-vicepreședintele PNL a solicitat ca vârsta de pensionare a „Specialilor” să fie majorată la 55 de ani pentru femei, respectiv 60 de ani pentru bărbați.

Potrivit surselor bugetul.ro, Rareș Bogdan a dorit ca vârsta de pensionare pentru magistrați, polițiști și lucrătorii din Servicii să urce la 55 de ani pentru femei și 60 de ani pentru bărbați.

spot_img
Campanii publicitare
    sales banner