Crește numărul localităților din Republica Moldova care au semnat Declarații de UNIRE cu România

Unirea cu republica moldova

A 20-a localitate din R. Moldova a semnat Declarația de Unire cu România. După ce tot comuna Răzeni din raionul Ialoveni a devenit a nouăsprezecea localitate din Republica Moldova care a semnalat intenția de a se reuni cu Țara-Mamă, a venit rândul comunei Cucoara din raionul Cahul să se alăture semnatarilor Declarațiilor de Unire, transmite Romanian Global News.

Și satul Măgurele din raionul Ungheni și satul Răzeni din Ialoveni au adoptat Declarația simbolică de Unire cu România. Documentul a fost semnat de primarii şi consilierii locali din cele două sate.

Declarația a fost semnată și de un ales local din Măgurele, care a fost ales pe listele Partidului Socialiștilor din R. Moldova.

Republica moldova unire„Facem această unire acum, în suflet și ca reparație morală pentru suferințele trecutului și ale prezentului, de la chipul buneilor noștri smulși împotriva voinței lor de la trupul Patriei istorice de voia lui Hitler și a lui Stalin, supuși execuțiilor, deportărilor și foametei (…) Cei de azi facem unirea cu cei de aceeași limbă și tradiție cu noi pentru ca fiii și nepoții noștri să se bucure de un viitor de libertate și avuție, de șansele de împlinire pe care generațiile noastre nu le-au avut. Iar dacă unirea noastră de azi este una simbolică, să ne ajute Dumnezeu ca ea să fie un pas hotărâtor spre unirea deplină, când nu va mai fi graniță peste Prut, iar oamenii dintre Nistru și Tisa vor munci împreună la realizarea și mulțumirea comună, alături de celelalte popoare ale Europei civilizate”, se arată în Declarația semnată de cele două localități.

Unul dintre consilierii care au semnat declarația de Unire este Andrei Căldare, din partea PSRM.

Satul Măgurele are o relaţie strânsă cu judeţul Prahova din România, cu care semnat un acord de înfrățire.

„Acordul de înfrățire dintre satul Măgurele și Prahova avut loc pe data de 25 august 2017. Respectiv, primul proiect comun a fost realizat tot în aceeași zi, prin inaugurarea bustului domnului Daniel Ciugureanu, ministru pentru Basarabia în Guvernul României, în 1918. Pentru că este Anul Centenarului, în 2018, urmează să avem o vizită de studiu în județul Prahova, dar și obținerea unui ajutor pentru realizarea unor proiecte”, a spus primarul de Măgurele, Sergiu Bodrug.

Lista completă a localităților care au semnat Declarații de Unire:

1 Parcova (Edineț);

2 Ulmu (Ialoveni);

3 Bardar (Ialoveni);

4 Ruseștii Noi (Ialoveni);

5 Puhoi (Ialoveni);

6 Văsieni (Ialoveni);

7 Feștelița (Ștefan Vodă);

8 Opaci (Căușeni);

9 Gotești (Cantemir);

10 Săseni (Călărași);

11 Nișcani (Călărași);

12 Sărătenii Vechi (Telenești);

13 Grățiești (Municipiul Chișinău);

14 Boghiceni (Hîncești);

15 Codreanca (Strășeni);

16 Floreni (Anenii Noi).

17 Târşiţei (Teleneşti).

18 Măgurele (Ungheni)

19. Răzeni ( Ialoveni)

20. Cucoara ( Cahul )