joi, septembrie 29, 2022

Cristoiu: Occidentul este obligat să iasă din ipocriza de până acum, în care cu o gură anunța ritos că nu e război, iar cu alta susținea înarmarea până în dinți a Ucrainei

Războiul intră într-o etapă dramatică după anunțul de miercuri al lui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială. Putin a trecut la nivelul următor, împins de la spate și de orgoliul națiunii după contraofensiva de răsunet a ucrainenilor. Occidentul este obligat să iasă din ipocriza sa de până acum, în care cu o gură anunță ritos că nu e război, iar cu alta susține înarmarea până în dinți a Ucrainei. Maestrul Ion Cristoiu a detaliat, în podcastul EVZ Play cu Robert Turcescu, de ce nu mai există alternativă pentru Occident, scrie evz.ro.

Așa cum a observat încă de la debutul invaziei ruse în Ucraina, Ion Cristoiu a reamintit, în podcastul de miercuri găzduit de studioul EVZ-Capital, că adevăratul război nu este cel între Rusia și Ucraina, ci între Rusia și Occident. Etapa decisivă în care am intrat odată cu discursul istoric al lui Vladimir Putin de miercuri obligă Occidentul să taie pisica în două. Mai precis, apreciază cunoscutul jurnalist și istoric, Occidentul și NATO nu se mai pot ascunde după deget. „Îi dai arme lui Zelenski, dar zici că nu ești în război”, a comentat fondatorul EVZ.

În viziunea renumitului gazetar, în acest moment Vestul este obligat să ia atitudine. „Occidentul ori tace, ori declară război, ceea ce e mai realist”, apreciază analistul.

„Este un război între Rusia, sprijinită discret de o mare parte a populației (China, Iran, India, Africa de Sud), pe de altă parte Occidentul în frunte cu America. La începutul războiului s-a lansat și această ipoteză în care Occidentul în frunte cu America îl ajută pe Zelenski. Nu au fost sancțiuni în sprijinul păcii, nu au fost condiționate, semn că au făcut parte din război. Statele care nu s-au înscris în respectarea sancțiunilor sunt de partea Rusiei”, a completat Cristoiu.

Pe de altă parte, Volodimir Zelenski, în care Cristoiu vede „marioneta” Occidentului, și-ar putea schimba atitudinea belicoasă dacă i se cere acest lucru. „De la început a fost un război mondial în care Zelenski este o marionetă, el nu face nimic de capul lui. Se potolește mâine dacă i se spune, dar suntem doar la mijlocul războiului”.

O prelungire a conflictului va aduce într-o lumină defavorabilă Vestul. Ion Cristoiu susține că dacă se dorea pace, atunci Occidentul nu trebuia să intervină cu armament și bani la cererile repetate ale lui Zelenski. „Rutina arme, bani nu mai funcționează”.

În aceeași intervenție, renumitul jurnalist a explicat cum funcționează manevra cu referendumurile anunțate de liderul rus. Discursul său proclamă jurisdicția rusă conform prevederilor constituționale în teritoriile vizate.

„Referendumurile nu își propun republici independente. Prin aceste referendumuri pe timp de pace în condițiile existente unor arme nucleare, 20% dintr-un teritoriu nu mai aparține țării care îl avea până acum. De aceasta este o miză uriașă. Se putea merge și pe varianta în care republicile respective se transformau în republici autonome, fie rămân în interiorul federației, fie devin independente. Putem vorbi despre eșec dacă rușii sunt aruncați în mare din Crimeea”, a mai punctat invitatul.

spot_img

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner