Cristoiu: PSD îi dă șah electoral PNL prin propunerea cu Marian Neacșu; premierul va trebui să decidă

Jurnalistul şi analistul politic Ion Cristoiu face, pe blogul său, o amplă analiză a situaţiei create în coaliţia de guvernare prin propunerea social-democraţilor, cu precădere a preşedintelui partidului, Marcel Ciolacu, de a-l susţine pe Marian Neacşu la şefia Secretariatului General al Guvernului.

Cristoiu consideră că prin această mişcare, PSD face de fapt un „joc tactic” prin care dă şah PNL şi premierului, liberalii fiind puşi într-o situaţie limită în cazul în care, după ce au susţinut că nu vor fi niciodată de acord cu „penali în funcţii publice”, ar accepta acum această situaţie.

Jurnalistul este de părere că PNL s-ar prăbuşi total în faţa propriului electorat, care s-ar putea îndrepta spre USR, partidul va intra într-o criză profundă, iar PSD se va pregăti de alegeri, fie ele şi anticipate.

Iată textul jurnalistului:

„Marcel Ciolacu a acordat un interviu, miercuri, 1 decembrie 2021, seara, lui Victor Ciutacu de la România Tv. Interviul urmează altuia, dat marți, 30 noiembrie 2021, după-amiaza, lui Ionuț Cristache de la TVr. De precizat că acestea sînt primele interviuri acordate de Marcel Ciolacu televiziunilor după o lungă perioadă de timp, în care s-au desfășurat negocierile dintre PSD și PNL. În perioada negocierilor, Marcel Ciolacu a ținut conferințe de presă cu jurnaliștii și jurnalistele acreditate la PSD. N-a acordat însă interviuri. Explicabilă prudența sa față de interviuri față de dispoziția sa veselă față de conferințele de presă. Ținute pe scări, pe culoare și chiar în ușa liftului, marcate de larma celor pe care Dick Morris le-a poreclit „Vrăbiuțele de pe sîrmă”, conferințele de presă i-au asigurat lui Marcel Ciolacu spațiu pentru a spune ce vrea fără nici o problemă. Interviurile – mai ales cînd sînt luate de jurnaliști profesioniști precum Victor Ciutacu sau Ionuț Cristache – sînt un examen dificil pentru un politician venit în fața presei chitit să spună doar ce vrea el. O dată investit Guvernul, Marcel Ciolacu a găsit de cuviință că se poate deda și interviurilor. Mai trebuie remarcat că în aceste interviuri Marcel Ciolacu a vorbit în numele PSD.

În cadrul interviului de la România Tv, Victor Ciutacu a abordat cu îndrăzneală o chestiune delicată din cadrul Coaliției de guvernare. PSD, prin Marcel Ciolacu, a propus premierului, pentru postul de secretar general al Guvernului care revine PSD prin Acord, pe Marian Neacșu. Numai că, în februarie 2016, Marian Neacșu a fost condamnat definitiv la șase luni închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, deoarece și-a angajat fiica la Biroul de parlamentar. Noțiunea de penal a fost folosită de Klaus Iohannis în scopuri politice, pentru a-și scoate din joc adversarii prin punerea etichetei de penal oricărui politician împotriva căruia DNA a început o anchetă. În chip esențial și deci corect penal e o etichetă care poate fi pusă doar unui condamnat definitiv. Cel împotriva căruia s-a declanșat o anchetă nu e penal. El poate fi declarat nevinovat fie de instanță, fie chiar de procurori.

Marian Neacșu a fost condamnat definitiv.

Chiar dacă cu suspendare, el trece și chiar e un penal.

În aceste condiții, PSD l-a propus secretar general al unui Guvern din care face parte și PNL, un partid care împărtășește cu USR sloganul Fără penali în funcții publice. De altfel, și PSD și-a însușit acest slogan o dată ce Marian Neacșu n-a mai fost trecut pe listele pentru parlamentarele din decembrie 2020.

Era normal ca Victor Ciutacu să-l întrebe pe Marcel Ciolacu despre controversata propunere. A avu loc următorul dialog:

„Victor Ciutacu: Îl numiți, sau, mă rog, îl numește domnul Ciucă pe domnul Neacșu, mîine, secretar general al Guvernului?
Marcel Ciolacu: Am făcut această propunere domnului Marian Neacșu și nu e atributul meu, e atributul primului ministru, i-am adus la cunoștință primului ministru cine dorim să fie secretarul general.

Victor Ciutacu: Și primul ministru ce părere a avut?
Marcel Ciolacu: Nici o părere, domnul Neacșu e un om care a avut performanțe, e un om serios.

Victor Ciutacu: Da, dar a avut și-o condamnare. Partenerii dumneavoastră de guvernare erau foarte radicali în această privință.
Marcel Ciolacu: Nu, n-a fost atît de norocos ca alți președinți de exemplu de țară, ca să dau un exemplu.

Victor Ciutacu: N-a fost norocos.
Marcel Ciolacu: Adică, să înțelegeți domnul Neacșu nu a furat nimic. Domnul Neacșu cu mulți alți aleși locali, primari…

Victor Ciutacu: Vă dau o veste! Sînt mulți care n-au furat nimic și care unii s-au dus chiar jos de tot.
Marcel Ciolacu: A făcut parte dintr-un consiliu de administrație, n-a fost plătit, nici nu mai știu, la o școală sau așa ceva.

Victor Ciutacu: Și și-a angajat fata. Dar nu ne mai luăm de la atît.
Marcel Ciolacu: Și-a a angajat fata pe o perioadă de patru luni.

Victor Ciutacu: Sunt de acord cu dumneavoastră. Eu mă refer la partenerii dumneavoastră intransigenți și lupta lor cu corupția.
Marcel Ciolacu: Dar asta e corupție?

Victor Ciutacu: Nu știu. Domnii de la PNL.
Marcel Ciolacu: Asta e corupție?

Victor Ciutacu: Sunteți de acord cu numirea domnului Neacșu?
Marcel Ciolacu: În acest moment cred că lucrurile sunt foarte clare. Stați ușor, că domnul Neacșu am înțeles că a avut o condamnare pe această incompatibilitate.

Victor Ciutacu: Da, pe incompatibilitate. Pe conflict de interese, mai exact.
Marcel Ciolacu: Pe conflict de interese?
Victor Ciutacu: Da.
Marcel Ciolacu: Dar e depășită juridic. Domnului Neacșu nu-i apare nimic în cazier. Ce facem? Omorîm oamenii?

Victor Ciutacu: Sînt mulți reabilitați în țara asta care nu ocupă funcții publice de nivel înalt, să știți, nu e ca și cum ar fi…
Marcel Ciolacu: Eu îmi asum această numire.
Victor Ciutacu: Deci vă asumați dumneavoastră această numire”.

Am reprodus pe larg dialogul (nu fără efortul de a-l transcrie de pe înregistrarea emisiunii) pentru a atrage atenția asupra a două amănunte semnificative:

  1. Victor Ciutacu nu face parte dintre ziariștii care s-au pus în slujba Republicii Procurorilor. Totuși el ține să-și arate uimirea față de propunerea PSD ca un condamnat penal să fie numit secretar general al Guvernului, una dintre funcțiile cheie ale unui Guvern.
  2. Marcel Ciolacu e decis să meargă pînă la capăt cu această propunere. Ba mai mult, el lasă să se înțeleagă că Nicolae Ciucă nu-și poate permite s-o respingă fără riscul de a provoca o Criză în Coaliție. Cînd vine vorba de contracararea acuzației că propune un condamnat enal, Marcel Ciolacu o scaldă. O scaldă rău de tot. Cel puțin argumentul că Marian Neacșu n-a avut încotro, că și-a angajat fata pentru că murea de foame frizează ridicolul.

Fermitatea cu care Marcel Ciolacu susține, în numele PSD, propunerea ca un condamnat penal să ocupe o înaltă funcție în Guvern ridică multe semne de întrebare. Mai ales că, în aceeași emisiune, cînd Victor Ciutacu a abordat și chestiunea linșajului la care e supusă Laura Vicol de USR și rețeaua sa mediatică, Marcel Ciolacu n-a mai fost atît de ferm în susținerea Laurei Vicol ca șefă a Comisiei juridice din Camera Deputaților. Laura Vicol nu are nici o condamnare. Campania dusă împotriva ei de USR e cu cîntec. Laura Vicol e acuzată că în profesia sa de avocat a apărat și interlopi. Stelian Ion a fost avocatul lui Radu Mazăre, unul dintre cei condamnați pentru corupție. Pentru USR n-a fost o problemă să-l propună ca ministru al Justiției. Dacă Marian Neacșu ar fi fost susținut de Marcel Ciolacu pînă-n pînzele albe, pentru că e propunerea PSD și PSD nu cedează șantajului politico-mediatic, atunci Marcel Ciolacu ar fi trebuit s-o susțină pe Laura Vicol cu mai mare înflăcărare. Cu atît mai mult cu cît în cazul ei apare limpede campania politico- mediatică diversionistă.

De ce ține neapărat Marcel Ciolacu să meargă pînă-n pînzele albe cu propunerea numită Marian Neacșu?
Excludem din start explicația unui atașament sentimental al lui Marcel Ciolacu. Marcel Ciolacu e în România de azi un politician de un cinism exemplar. S-ar putea spune despre el că n-are mamă, n-are tată, cînd interesele politice o cer.

De ce insistă cu Marian Neacșu?
Răspunsul ar putea să treacă drept paradoxal:
Tocmai pentru că Marian Neacșu e condamnat penal. Dacă Marian Neacșu n-ar fi avut problema asta, Marcel Ciolacu nu s-ar fi înverșunat să-l susțină pînă-n pînzele albe.

Prin această propunere, sau mai precis prin susținerea acestei propuneri, Marcel Ciolacu dă un șah electoral PNL.
Cel care trebuie să decidă e Nicolae Ciucă.

PNL, partidul în numele căruia a ajuns premier Nicolae Ciucă, nu-și poate permite să înghită gălușca unui penal în Guvernul din care face parte și PNL. Prin urmare, PNL are tot interesul să-l piseze pe premier să respingă propunerea. Altfel riscă o grozavă lovitură electorală.
PNL s-a compromis în relația cu USR ca un partener de Guvernare care nu respectă Acordul. În Acordul de Guvernare cu PSD nu scrie nicăieri că un partid nu poate propune un penal. Dacă PNL, prin Nicolae Ciucă, respinge propunerea lui Marcel Ciolacu, PSD are toate argumentele pentru a acuza PNL că repetă aroganța din relația cu USR.
Se va declanșa astfel o Criză în Coaliție.

Evident, ea va fi încheiată pînă la urmă.
Da, dar PNL va trece drept partidul neserios, care provoacă o Criză cînd Coaliția n-a apucat nici măcar să guverneze ca lumea.
Așadar, oricum ar da-o, PNL pierde electoral.
Aceasta e și motivul pentru care PSD îi dă șah lui Nicolae Ciucă prin propunerea cu Marian Neacșu.

Am mai scris că această Coaliție a fost din start gîndită de partenerii PNL și PSD nu ca o Coaliție de guvernare, ci ca un mijloc prin care cele două partide se înarmează pentru alegerile anticipate din primăvară.
De ce se încăpățînează PSD să-l susțină pe Marian Neacșu?
Pentru că PSD nu guvernează.
PSD se pregătește de alegeri. De alegeri anticipate”.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare