miercuri, mai 25, 2022

CTP, despre procentul de 42% analfabetism funcțional la elevi: Este mai groaznic decât războiul și inflația

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a declarat vineri seară, la Digi24, că este îngrijorat de rezultatele unui raport care arată că 42 la sută dintre elevii români sunt analfabeți funcțional, pentru că „acești elevi vor ajunge în funcții, în posturi care vor face sau nu să funcționeze România”, scrie libertatea.ro.

„Știrea care m-a făcut să tresar este faptul că în urma unui raport național, este vorba despre un sondaj făcut pe 47.000 de elevi, vreme de 15 luni, în toată România, rezultatul este că 42% dintre elevii din România sunt analfabeți funcțional”, a spus CTP. Și a continuat: „Ce înseamnă asta? Înseamnă că elevii se limitează la identificarea personajelor și elementelor unui context. Le este aproape imposibil să lucreze cu informația dată și să prelucreze detaliile accesate. Nu pot avea idei proprii. Nu pot înțelege cu adevărat un text. 42 la sută!”.

Potrivit gazetarului, rezultatul este alarmant, fiindcă viitorul României va fi reprezentat de acești tineri.

Cristian Tudor Popescu a oferit apoi și răspunsul: „Răspunsul este că va merge! Cum? Nici nu vreau să mă gândesc! Dar vor intra în funcții, așa analfabeți funcțional. O să mai facă o facultate la privat și pot să ajungă în funcții oricât de înalte”.

Jurnalistul a făcut apoi o paralelă cu viitorul judecător CCR, Bogdan Licu, absolvent al universității private „Spiru Haret”.

„De pildă, domnul Bogdan Licu, judecător constituțional. Eu m-am uitat la un singur lucru în CV-ul domniei sale. Am văzut limpede un singur lucru. Este absolvent de «Spiru Haret». Nu liceul Spiru Haret! Manufactura de diplome Spiru Haret! S-a dus și a absolvit acolo”, a afirmat CTP.

Gazetarul a subliniat că, în opinia sa, cine face facultatea Spiru Haret este vinovat. „Este o vină! Eu nu am ce discuta cu un ins care a terminat «Spiru Haret»! Facultatea aia este o escrocherie”.

După ce moderatorul a sugerat că postul TV poate avea probleme la CNA, gazetarul a revenit asupra declarațiilor. „Hai, să nu zic așa, că vă creez probleme. Pot să spun atunci că nu dau doi bani pe diplomele eliberate de Universitatea «Spiru Haret»?”, a mai punctat CTP.

Afirmațiile lui CTP au venit în contextul în care un raport național publicat joi, 12 mai, de platforma BRIO (Platforma Digitală pentru Îmbunătăţirea Performanţelor Şcolare), arată că 42 la sută dintre elevi sunt analfabeți funcțional. La cercetarea care a avut loc în perioada ianuarie 2021-aprilie 2022 au participat 47.000 de copii din urban și rural. Practic, aproape jumătate dintre elevi nu pot interpreta o informație și nu pot avea propriile idei, potrivit „Raportului național de literație”. Datele mai arată că băieții au rezultate mai slabe cu 10-15% decât fetele.

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner