Cuba și Google au semnat de curând un acord privind racordarea insulei la conexiunile internaționale rapide de internet

google cuba

Gigantul american de internet și guvernul cubanez au convenit să creeze o conexiune fără întreruperi între cele două rețele, de îndată ce Cuba se poate conecta fizic la un nou cablu de fibră optică submarin, care ar fi instalat în viitorul apropiat.

  • Cu acest cablu, așa-numitul acord “peering” care leagă rețeaua globală a Google direct de rețeaua locală a Cubei, va permite cubanezilor să se conecteze mai rapid la conținutul găzduit pe serverele Google. De asemenea, ar reduce costurile guvernului cubanez de a conecta utilizatorii la conținutul Google.

Proprietarii de rețele, cum ar fi monopolul de telecomunicații cubanez Etecsa, trebuie în prezent să plătească taxe de operare la un operator terț, pentru ta permite traficul pe unele site-uri precum YouTube, Google Maps și Google.

  • „Suntem încântați că am ajuns la acest memorandum în beneficiul utilizatorilor de internet aici, în Cuba”, a declarat Brett Perlmutter, șeful Google Cuba, înainte de semnarea acordului.

Cuba are în prezent o singură conexiune cu fibră optică, care traversează Marea Caraibelor către Venezuela, și care nu a reușit să ofere insulei o capacitate suficientă pentru a susține grupul relativ mic, dar în continuă creștere, de utilizatori de internet, din motive care nu au fost dezvăluite niciodată de guvernele socialiste ale celor două țări beneficiare.

Acordul de joi nu va avea niciun efect imediat asupra facilitării conectivității în Cuba și nici oficialii cubanezi și nici oficialii Google nu au furnizat vreun calendar estimat pentru conectarea insulei la acest nou cablu de fibră optică.

sua cuba googleAcest pas ar putea dura ani, dat fiind ritmul lent birocratic din Cuba și obstacolele care au fost impuse de embargoul comercial al SUA pe insulă.

Embargoul conține excepții legale care permit contractorilor să sporească capacitatea de telecomunicații în Cuba, ceea ce face posibilă activitatea Google. Cuba permite deja Google să ruleze serverele de pe insulă, care stochează conținut Google, cum ar fi informațiile despre utilizatorii YouTube, o măsură care a sporit semnificativ viteza de accesare a acestui conținut pentru cubanezi.

Cuba își părăsește rapid statutul de una dintre cele mai puțin conectate state din lume, dar infrastructura sa de telecomunicații este deja copleșită de milioane de noi utilizatori, iar serviciul suferă dese întreruperi, încetiniri și prezintă unele dintre cele mai scumpe rate de acces din lume.

Aproape două milioane de cubanezi, din această țară de 11 milioane locuitori, au semnat pentru serviciul 3G, de când Cuba a inaugurat serviciul de telefonie mobilă pentru cetățenii săi la sfârșitul anului trecut, iar milioane de utilizatori folosesc mai multe puncte de acces Wi-Fi din zonele publice din întreaga țară.

Sursa: The Washingtontimes.com cu sprijinul consilierilor economici din rețeaua externă a MMACA