luni, august 8, 2022

Curtea de Apel Bucureşti respinge înfiinţarea companiilor dorite de Firea

Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea de revizuire prin care s-a cerut anularea deciziei judecătoreşti referitoare la companiile municipale, a anunţat un comunicat al USR Bucureşti.

  • În luna noiembrie a anului trecut, instanţa a constatat că aceste companii au fost înfiinţate cu încălcarea legii.

Concret, hotărârile de Consiliu au fost votate cu majoritate simplă (50% plus 1 din voturile consilierilor municipali), în loc să fie luate cu majoritate de două treimi, aşa cum ar fi trebuit. Ulterior, SC SERVICE CICLOP SA a cerut revizuirea deciziei judecătoreşti, invocând faptul că „avocatul nu a putut ajunge la ultimul termen al procesului şi nici nu a avut cum să anunţe acest lucru în termen de 5 zile”.

companii municipiul bucurestiSingura probă depusă de avocaţii angajaţi de SC SERVICE CICLOP SA a fost o adeverinţă medicală din care reiese că avocatul „este suferind de colică biliară”. Instanţa a respins cererea şi a menţinut astfel decizia privind ilegalitatea înfiinţării companiilor municipale, aminteşze sursa citată.

„Gabriela Firea încearcă să amâne inevitabilul, şi anume desfiinţarea companiilor şi demararea procedurilor pentru recuperarea banilor. Iar explicaţia acestei atitudini este foarte simplă. Atunci când se va vedea că în conturile companiilor nu mai este niciun ban, bucureştenii vor cere, pe bună dreptate, ca banii să fie recuperaţi de la cei care au susţinut înfiinţarea companiilor. Mai pe scurt, Gabriela Firea ştie că e bună de plată. Aşa că încearcă să scape. Însă, aşa cum o dovedeşte şi această decizie a Curţii de Apel Bucureşti, nu va scăpa. Aceste companii vor fi desfiinţate, iar vinovaţii vor plăti”, a declarat Roxana Wring, preşedinte USR Bucureşti şi consilier municipal.

„Soluţia juridică aleasă de Primărie la această cerere de revizuire este ridicolă şi arată de fapt disperarea prin care trece Gabriela Firea. Apărătorii companiilor s-au dus în faţa judecătorilor cu o scutire medicală încercând să arate că avocatul celor de la CICLOP SA nu a putut ajunge la ultimul termen. Dincolo de ridicolul situaţiei, ceea ce este relevant este faptul că avocaţii părţii adverse nu au putut ataca absolut nimic din elementele de fond ale deciziei, aşa că s-au legat de aspecte de formă. Asta este încă o confirmare că temeinicia deciziei privind ilegalitatea înfiinţării companiilor este foarte clară inclusiv pentru Primărie şi pentru Gabriela Firea. Doar că edilul şef pur şi simplu nu vrea să pună în aplicare decizia instanţei şi nu vrea să respecte legea”, a declarat Ana Ciceală, consilier municipal USR.

Reacţia PMB: Companiile au fost înfiinţate legal

Societăţile municipale din Holdingul „Bucureşti, capitală europeană” au fost înfiinţate cu bună credinţă şi în deplină legalitate, conform prevederilor Legii 31/1991, din dorinţa de a oferi bucureştenilor servicii publice de bună calitate şi mai ieftine, după un model care funcţionează deja cu bune rezultate în multe capitale europene, anunţă în replică un comunicat al Primăriei Capitalei.

„Intenţia noastră a fost să spargem monopolul celor câteva firme care de ani de zile căpuşau bugetul Capitalei. De altfel, rezultatele s-au văzut, în unele locuri, imediat. Este cazul managementului traficului în Capitală, unde compania municipală prestează servicii cu mult mai ieftine decât cele oferite în trecut de compania UTI. De exemplu, o licenţă de integrare a intersecţiilor în sistemul automat de management al traficului costa pe vremea UTI 50.000 de euro, iar în prezent, doar 2.000 de euro, de la acelaşi producător. şi exemplele pot continua. În 30 de ani s-au consolidat în Bucureşti 20 de clădiri, în timp ce în doar un an, Compania Municipală de Consolidări lucrează în peste 100 de imobile, primele 4 dintre acestea urmând să fie finalizate în acest an, precum şi 14 faţade”, a precizat PMB.

gabriela firea„Ţin foarte mult la acest model administrativ şi sunt convinsă că bucureştenii vor avea doar de câştigat. De aceea, invit toate grupurile politice reprezentate în Consiliul General să ni se alăture în încercarea de a debloca această situaţie. Îi rog pe consilierii generali să încerce să acţioneze dincolo de calculul politic pe termen scurt, şi să vină cu propuneri constructive de care vom ţine cont.

Bucureştenii vor şti că interesele lor au fost puse mai presus de cele politice şi electorale”, a declarat primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, potrivit comunicatului PMB.

Aceasta reiterează faptul că interesul primordial al companiilor municipale nu este maximizarea profitului, ci oferirea de servicii de calitate cu costuri rezonabile.

„De menţionat că profiturile realizate de companii se întorc la Municipalitate, putând fi folosite pentru alte proiecte necesare bucureştenilor. Instanţa de judecată a apreciat însă că decizia politică de înfiinţare a acestor societăţi, formalizată prin Hotărâri ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti, nu a fost luată în concordanţă cu prevederile legii, respectiv cu două treimi din voturile consilierilor. Motivul pentru care aceste Hotărâri au fost validate doar cu majoritate simplă este acela că practic nu avea loc un transfer de patrimoniu către aceste societăţi. De altfel, există nenumărate exemple în toată ţara, de societăţi comerciale ale primăriilor, care au fost înfiinţate cu majoritate simplă. În urma respingerii de către Curtea de Apel Bucureşti a cererii de revizuire a deciziei de anulare a hotărârilor de consiliu prin care s-au înfiinţat companiile municipale, ne exprimăm în continuare determinarea de a presta servicii şi lucrări publice prin intermediul companiilor proprii şi nu prin regii autonome bugetofage sau companii private interesate exclusiv de profitul propriu, aşa că vom veni în faţa Consiliului General cu proiecte care să pună în acord Hotărârile de înfiinţare ale companiilor municipale cu decizia instanţei, respectiv adoptarea acestora cu două treimi”, mai susţine comunicatul PMB.

spot_img
Campanii publicitare
    sales banner