Daniel Jinga, managerul ONB, la avanpremiera ‘Coppelia’: Este o premieră care s-a lăsat îndelung aşteptată

Spectacolul de balet ‘Coppelia’

Spectacolul de balet ‘Coppelia’ de Leo Delibes, regia şi coregrafia Corina Dumitrescu, adaptare după coregrafia originală Arthur Saint-Leon, Marius Petipa şi Enrico Cechetti, a fost prezentat, miercuri, în avanpremieră, la Opera Naţională Bucureşti.

‘În această seară are loc prima premieră pe care Opera Naţională Bucureşti o poate realiza după începutul acestei pandemii. Premiera spectacolului de balet ‘Coppelia’ este o premieră la care s-a lucrat aproape un an şi care s-a lăsat îndelung aşteptată. Am fost foarte fericit să văd că această echipă de creatori nu şi-a pierdut speranţa, a lucrat aşteptând momentul în care lucrul pe care împreună îl vom trăi în această seară va fi posibil’, a declarat Daniel Jinga, manager general interimar al ONB, într-o conferinţă de presă susţinută înaintea spectacolului.

Regizoarea spectacolului a povestit că repetiţiile au început de mai multe ori şi de fiecare dată a fost nevoie să se oprească din cauze ce au ţinut de pandemie.

‘În 2019, când directorul baletului, Gigel Mugureanu, mi-a propus crearea acestui spectacol, nu mă aşteptam să treacă o perioadă atât de lungă până când el va avea apariţia scenică. A fost un an foarte greu pentru toată lumea culturală, am început repetiţiile de vreo patru ori, am avut patru tentative de a da acest spectacol. De fiecare dată, ori s-au îmbolnăvit dansatorii, am avut incidenţă mare, altcineva din Operă s-a îmbolnăvit, s-a închis teatrul şi nu am reuşit în niciun fel să prezentăm acest spectacol publicului. Iată că acum vedem luminiţa de la capătul tunelului, începem să o vedem şi acest început are loc la Opera Naţională cu spectacolul ‘Coppelia”, a spus Corina Dumitrescu.

Ea a precizat că din spectacolul iniţial a păstrat desfăşurarea acţiunii, dar a creat şi părţi noi pentru solişti.

‘Crearea acestui spectacol nu a fost un proces simplu, ci a fost o muncă atât de cercetare, cât şi creativă. Din spectacolul iniţial am păstrat desfăşurarea acţiunii şi anumite părţi solistice care, de altfel, se dansează în toate montările din lume. Am intervenit în paşii dansurilor folclorice, pentru că spectacolul este foarte bogat în folclor, şi am creat anumite părţi noi pentru solişti. Dincolo de montare, m-a interesat foarte mult teatralitatea acestei reprezentaţii, pentru care am repetat foarte mult împreună cu dansatorii’, a afirmat Corina Dumitrescu.

Prim-balerina Ada Gonzalez, interpreta rolului Swanilda din ‘Coppelia’, a declarat că este pentru prima dată când interpretează acest rol şi a afirmat că se regăseşte foarte mult în personajul pe care îl transpune în scenă.

‘Este un rol pe care nu l-am dansat până acum în alte versiuni, pentru mine este sută la sută nou. Când am aflat că o să intru în distribuţie, pentru că Swanilda este un copil mic, vesel şi răsfăţat, şi mă regăsesc foarte mult în ea şi abia aşteptam să trec prin povestea ei. (…) Este o poveste foarte amuzantă (…) şi de-abia aştept să facem spectacolul acesta în faţa publicului şi încă nu cred că se întâmplă lucrul acestora. Probabil că, atunci când o să aud primele aplauze din seara asta, o să-mi dau seama cât de norocoşi suntem că am reuşim să dăm acest spectacol’, a afirmat balerina.

Prim-balerinul Robert Enache, interpretul rolului Franz din ‘Coppelia’, a spus că este recunoscător că s-a ajuns în punctul în care poate urca pe scenă din nou.

‘Sunt recunoscător că am ajuns la punctul în care începem şi avem primul spectacol, iar primul spectacol este unul dintre poate cele mai vesele spectacole pentru mine şi cel mai distractiv de jucat până acum’, a spus Robert Enache.

Spectacolul ‘Coppelia’ a fost prezentat în avanpremieră, miercuri, la Opera Naţională Bucureşti. Premiera spectacolului va avea loc joi, de la ora 18,30, iar cea de-a treia reprezentaţie a evenimentului este programată sâmbătă, de la aceeaşi oră.

Premiera mondială a spectacolului ‘Coppelia’ a avut loc pe 25 mai 1870 la Théatre Imperial de L’Opéra din Paris.

Sursa: PRESSONLINE