De ce au crescut prețurile la energie. Ce spun specialiștii

La nivelul pieţei din România există, în acest moment, un număr redus de oferte de vânzare a energiei angro pe termen lung, iar în acest context furnizorii de energie şi-au asumat toate riscurile, mulţi dintre ei fiind într-o situaţie dificilă din punct de vedere financiar, susţin reprezentanţii Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER), într-un comunicat, potrivit AGERPRES.

Aceştia afirmă că România traversează o perioadă dificilă, cu turbulenţe, impredictibilitate şi multe schimbări, care creează o stare de disconfort în rândul operatorilor şi consumatorilor.

De asemenea, s-a intrat într-o spirală de creştere generală de preţuri în toate sectoarele economiei, cu impact direct la consumatori.

„Situaţia actuală pe piaţă energiei este mai complicată: preţurile combustibililor – cărbune, gaze naturale, petrol – s-au majorat pe toate pieţele, europene şi internaţionale. În plus, datorită angajamentului clar al UE pentru decarbonare, preţul certificatelor de emisie a atins valori care nu erau de aşteptat, în jur de 50 euro/tonă (comparat cu un preţ de 21 euro/tonă în iunie 2020), iar, pentru viitor, se estimează tot o tendinţă de creştere. În aceste zile, vedem că se înregistrează maxime istorice la preţul energiei tranzacţionate pe piaţa spot (s-a ajuns la 1000 lei/MWh!) şi recorduri la consumul de energie, pe fondul caniculei şi deconectării unui reactor de la Cernavodă. În contextul dat, este absolut necesar să se prezinte corect situaţia în spaţiul public, nu în mod nejustificat furnizorii fiind principalii vinovaţi pentru creşterile de preţuri. Adevărul este că, în contextul exploziei preţurilor de tranzacţionare pe piata angro de energie, furnizorii vin, cu responsabilitate, aşa cum este şi firesc, în sprijinul clienţilor cu soluţii pentru a menţine un echilibru în facturi şi în relaţia cu aceştia”, declară Ion Lungu, directorul executiv al AFEER.

La rândul său, Cristian Culea, membru în Comitetul Director AFEER, spune că preţurile de furnizare sunt puternic influenţate de preţul energiei tranzacţionate pe pieţele la termen administrate de OPCOM, cu livrare în anul următor, care a crescut cu peste 50%. De asemenea, pe Piaţa pentru Ziua Următoare, preţurile energiei tranzacţionate sunt cu 150% mai mari faţă de aceeaşi perioadă în 2020.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare