Deputat PNL, trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă

DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Mugurel Cozmanciuc,  deputat PNL şi preşedinte al organizaţiei judeţene din Neamț, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

De asemenea, Vlad Marcoci, la data faptei inginer în cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române”, a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

A mai fost trimisă în judecată și o altă persoană fizică, la data faptei administrator al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la cumpărare de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut în esenţă următoarea stare de fapt:

În perioada 4 – 27 noiembrie 2019, inculpatul Cozmanciuc Corneliu-Mugurel ar fi pretins de la inculpatul Marcoci Vlad suma de 500.000 de lei, lăsând să se creadă că va interveni pe lângă ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor din acea perioadă pentru ca acesta să numească în funcţia de director general al Administraţiei Naţionale „Apele Române” (A.N.A.R.) o persoană apropiată de omul de afaceri.

Banii urmau să fie remişi în două tranşe, iar cel care trebuia să asigure plata era omul de afaceri.

Numirea respectivă nu s-a mai produs, deoarece, în data de 21 ianuarie 2020, în funcţia de director general al A.N.A.R. a fost numită o altă persoană.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.