luni, iunie 27, 2022

Deputat UDMR: Nici ministrul Transporturilor nu poate fi tras la răspundere dacă cineva cântă în tren

Liderul deputaților UDMR Csoma Botond spune, după intonarea Imnului Ţinutului Secuiesc la meciul de hochei România-Ungaria, că „nici ministrul Transporturilor nu poate fi tras la răspundere dacă cineva cântă în tren”.

„Îmi este de neconceput ca astăzi, când în vecinătate este un război și România este în plină criza economică, liderii țării sunt preocupați dacă la un meci de hochei s-a cântat un cântec al unei minorități naționale la un meci din cadrul Campionatului Mondial de Hochei desfășurat la Ljubljana (Slovenia). Mi se pare îngrijorător faptul că unii lideri politici se concentrează pe această temă falsă, în timp ce solicită reacții și sancțiuni din partea Ministerului Sportului, respectiv a Federației Române de Hochei, pentru că jucătorii au cântat, spontan, imnul Ținutului Secuiesc. Jucătorii nu pot fi trași la răspundere nici de federație, nici de minister pentru că au cântat un cântec care nu este împotriva României, sau a comunității majoritare, dar este o valoare locală a lor. La fel, nici ministrul Transporturilor nu poate fi tras la răspundere dacă cineva cântă într-un tren”, a declarat Csoma Botond.

El a explicat că Imnul Secuiesc este o valoare a minorității maghiare din România, care nu este îndreptat nici împotriva comunității românești, nici împotriva României: „Este deosebit de important să înțelegem, mai ales în această zi, când sărbătorim independența României, pe 10 mai: diversitatea identităților regionale din țară, inclusiv a secuilor, nu face decât să ne întărească ca și comunitate, ca țară”. Acesta consideră că noile ieșiri publice ale unor lideri politici nu fac altceva decât să încurajeze extremismul.

”Declarațiile unora la adresa jucătorilor de hochei contribuie la amplificarea sentimentului anti-maghiar și denotă o lipsă de toleranță pe care am mai întâlnit-o, cu ani în urmă, în Parlamentul României, în vremuri pe care le credeam demult apuse. Nu cred că în România europeană, multietnică, trebuie să aibă loc astfel de atitudini. Majoritatea din România ar trebui să accepte că există elemente care contribuie la păstrarea identităților regionale care nu aduc atingere României”, a mai spus el.

Marcel Ciolacu, după intonarea imnului Ținutului Secuiesc de către echipa de hochei a României: Mi se pare de netolerat, sunt convins că va fi o discuţie în coaliţie

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner