Deputata Beatrice Tudor lansează o dezbatere la Bucureşti pe tema prevenției cancerului de col uterin și a bolilor asociate HPV

Deputata PSD Beatrice Tudor a participat, marţi, la Giurgiu, la o dezbatere legată de impactul vaccinării anti-HPV în prevenția cancerului de col uterin și a bolilor asociate HPV. Ea a anunţat cu acest prilej lansarea unei dezbateri la Bucureşti, cu implicarea tuturor specialiştilor, pentru a fi identificate măsuri care să conducă în final la un program de informare publică în acest sens.

„Am participat, astăzi, la Giurgiu, la invitația colegei mele, deputat Elena Dinu, la o dezbatere legată de impactul vaccinării anti-HPV în prevenția cancerului de col uterin și a bolilor asociate HPV. Cancerul de col uterin ocupă locul al doilea în lista tipurilor de cancer care produc cele mai multe decese anual în România. Aşadar, se impun măsuri imediate – atât programe de prevenție, cât și de informare.

Beatrice De altfel, în cadrul dezbaterii am lansat invitația celor prezenți pentru o discuție aplicată la București, cu toți specialiștii, astfel încât să dezvoltăm un program de informare publică. Acesta să fie difuzat gratuit de mass-media, cu un format similar celui care atrage atenția asupra consumului excesiv de zahăr, sare și grăsimi, dar care să se adreseze femeilor informând asupra beneficiilor unui consult periodic la medicul ginecolog.

Îmi doresc ca această campanie să ajungă în special la femeile defavorizate, despre care statisticile arată că nu ajung la ginecolog nici măcar în timpul sarcinii”, a detaliat Beatrice Tudor pe pagina sa de socializare.

vaccinare hpv      Cât privește prevenția și tratarea acestei boli, în urma unei întrebări adresate Ministerului Sănătății, Beatrice Tudor a anunţat că ii s-a comunicat că, în perioada 2018-2023, prin POCU, Ministerul va dezvolta un program de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce pentru cancerul de col uterin în valoare de 47 de milioane de euro.

„Regiunile de dezvoltare vor beneficia de programe în valoare de 10,5 milioane de euro fiecare. Serviciile medicale furnizate implică consultații de specialitate: obstetrică-ginecologie, testare infecție HPV/Babeș Papanicolau, comunicare rezultat și consiliere privind conduita în funcție de rezultate și în funcție de situația medicală particulară a pacientelor.

hpvDe asemenea, vor putea fi asigurate și servicii de chiuretaj cu biopsie de col uterin/biopsie și examen histopatologic, examen citologic cervico-vaginal, examinare colposcopie /cauterizare.

Un alt program care se adresează femeilor este screening-ul pentru cancerul de sân. Împreună, cele două programe își propun să atingă un număr de 700.000 de femei, dintre care cel puțin 50% trebuie să fie persoane din grupuri vulnerabile, adică femei din zone rurale, femei cu venituri scăzute sau foarte scăzute”, a detaliat deputata PSD.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare