DEZVĂLUIRI / Daniel Ghiță: Presedintele Iohannis a dezvelit o statuie neautorizata!Statuia baronului Brukentahl NU are aviz de la Ministerul Culturii si autorizatie de construire de la Primaria Sibiu

Deputatul de Ilfov, Daniel Ghiță, spune într-o declarație politică, postată pe pagina sa de socializare, că Statuia baronului Brukentahl NU are aviz de la Ministerul Culturii si autorizatie de construire de la Primaria Sibiu: (…)Nu a mai fost timp, si nici nu era posibil, pentru obtinerea pana sambata, 11 septembrie 2021, a avizului de la Ministerul Culturii si a autorizatiei de construire de la Primaria Sibiu. Pe site-ul acestei primarii nu apare vreo autorizatie de construire emisa pentru statuia lui Brukentahl din Piata Mare.

”Statuia baronului Brukentahl a fost amplasata in Piata Mare din Sibiu in data de 8 septembrie 2021, zi de miercuri, cu trei zile inainte de dezvelire. Certificatul de Urbanism nr. 1784/09.09.2021, emis in urma solicitarii Primariei Municipiului Sibiu, prin viceprimar Corina Bokor, pentru adresa Piata Mare F.N., avand ca scop amplasare monument de for public.

In aceste conditii, nu a mai fost timp, si nici nu era posibil, pentru obtinerea pana sambata, 11 septembrie 2021, a avizului de la Ministerul Culturii si a autorizatiei de construire de la Primaria Sibiu. Pe site-ul acestei primarii nu apare vreo autorizatie de construire emisa pentru statuia lui Brukentahl din Piata Mare.”, dezvăluie social-democratul Daniel Ghiță.

Ghiță: Baronul Samuel von Brukentahl a fost guvernatorul Transilvaniei in timpul reprimarii sangeroase a rascoalei din 1784 a taranilor iobagi din aceasta provincie, care a culminat cu executia atroce, prin tragere pe roata, a principalilor conducatori, Horea si Closca.

”In data de 11 septembrie 2021, zi de sambata, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, si primarul Municipiului Sibiu, Astrid Fodor, au dezvelit in Piata Mare din Sibiu, in fata palatului-muzeu cu acelasi nume, o statuie a baronului Samuel von Brukentahl, care a ocupat functia de guvernator al Transilvaniei in perioada 1777-1787, in care aceasta provincie era incorporata in Imperiul Habsburgic.

Presedintele a tinut sa-l omagieze cu o statuie masiva de bronz, avand inaltimea de 3 metri, pe sasul care a detinut cea mai inalta demnitate inaintea sa, pe care l-a elogiat ca a fost „o mare personalitate a timpului si locului in care a trait”, respectiv „cea mai mare personalitate a sasilor transilvaneni”.

Inaugurarea a avut loc la scurt timp dupa ce fana prezidentiala Raluca Turcan, deputat liberal de Sibiu si ministru al Muncii, i-a adresat baronului von Brukentahl, pe Facebook, o emotionanta urare de „La multi ani”, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la nasterea sa. Iohannis, Turcan si altii il considera pe baronul Brukentahl un mare iluminist si un mecena al culturii si artelor din Transilvania.

Numerosi romani considera neavenita amplasarea acestei statui, avand in vedere ca baronul Samuel von Brukentahl a fost guvernatorul Transilvaniei in timpul reprimarii sangeroase a rascoalei din 1784 a taranilor iobagi din aceasta provincie, care a culminat cu executia atroce, prin tragere pe roata, a principalilor conducatori, Horea si Closca.

Alaturi de executia plina de cruzime a acestor eroi martiri, in memoria colectiva a romanilor a ramas faptul ca in cursul represiunii au fost ucisi mii de tarani iobagi din Transilvania. Nu exista dovezi ca baronul Brukentahl ar fi fost implicat direct in reprimarea rascoalei si in executia conducatorilor sai, care au fost ordonate de imparatul austriac Iosif al II-lea si executate de contele Anton von Jancovich, in calitate de comisar imperial. Dar, baronul von Brukentahl nu a facut, in calitate de guvernator al Transilvaniei, niciun demers pentru atenuarea acestora.

La fel, cum nu a facut nici un demers pentru ameliorarea situatiei iobagilor romani din Transilvaniei in cei sapte ani dinaintea rascoalei, in care a avut calitatea de guvernator. Ba, mai mult, guvernatorul Brukentahl a contribuit la declansarea rascoalei intrucat a facut pe plac nobilimii maghiare si a oprit conscriptia militara ordonata de curtea imperiala de la Viena in 1784, conscriptie la care se inscrisesera mai multi iobagi romani decat de obicei. Serviciul militar pentru Imperiul Habsburgic atragea eliberarea din iobagie, fapt care nu era pe placul grofilor maghiari. Oricum, Brukentahl nu a avut simpatie sau respect pentru romanii majoritari din moment ce, in perioada in care a fost guvernator, le-a interzis acestora sa se stabileasca in toate cele sapte orase sasesti din Transilvania si a refuzat recunoasterea natiunii romane ca natiune egala cu natiunile maghiara, secuiasca si saseasca. O fi fost iluminist domnul baron, dar nu pentru toata lumea.”, scrie Ghiță pe facebook.

Ghiță: Prin prisma acestor aspecte, se poate spune ca presedintele Klaus Iohannis nu a menajat deloc sensibilitatea istorica a romanilor prin inaugurarea statuii baronului Samuel von Brukentahl.

”Multi romani considera ca dezvelirea acestei statui constituie o grava eroare si o mare ofensa adusa eroilor neamului romanesc. In mod surprinzator, mai ales pentru un adept declarat al legalitatii si al lucrului bine facut ca presedintele Iohannis, amplasarea statuii lui Brukentahl s-a facut cu incalcarea legii in materie.

Conform prevederilor articolului 5 din Legea nr.120/2006 (Legea monumentelor de for public), amplasarea monumentelor de for public, categorie din care fac parte statuile, trebuie sa se realizeze cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare privind urbanismul şi autorizarea executării lucrărilor de construcţii, precum şi cu avizul privind concepţia artistică a monumentului de for public, emis de Ministerul Culturii sau, după caz, de serviciile deconcentrate ale acestuia, în baza analizei realizate de Comisia Naţională pentru Monumentele de For Public, respectiv de comisiile zonale pentru monumentele de for public. Mai pe sleau, pentru amplasarea si implicit dezvelirea unei statui este obligatorie obtinerea unui certificat de urbanism si a unei autorizatii de construire de la primaria aferenta, precum si a unui aviz pentru conceptia artistica de la Ministerul Culturii.”, mai precizează social-democratul.

Ghiță: Statuia baronului Brukentahl a fost amplasata in Piata Mare din Sibiu in data de 8 septembrie 2021, zi de miercuri, cu trei zile inainte de dezvelire. Se pare ca de-abia atunci si-au dat seama reprezentantii Primariei Municipiului Sibiu ca nu exista acte de urbanism si de autorizare pentru amplasarea statuii.

”Numai asa se explica ca Primaria Sibiu a emis certificat de urbanism doar a doua zi, in data de 9 septembrie 2021. In acest sens, pe site-ul Primariei Sibiu este inregistrat Certificatul de Urbanism nr. 1784/09.09.2021, emis in urma solicitarii Primariei Municipiului Sibiu, prin viceprimar Corina Bokor, pentru adresa Piata Mare F.N., avand ca scop amplasare monument de for public. In aceste conditii, nu a mai fost timp, si nici nu era posibil, pentru obtinerea pana sambata, 11 septembrie 2021, a avizului de la Ministerul Culturii si a autorizatiei de construire de la Primaria Sibiu. Pe site-ul acestei primarii nu apare vreo autorizatie de construire emisa pentru statuia lui Brukentahl din Piata Mare. Este evident ca presedintele Iohannis si primarita Fodor au dezvelit o statuie neautorizata. De unde se vede ca si unii nemti aplica principiul romanesc „merge si asa”.

  • Cine va fi oare amendat pentru amplasarea acestei statui fara autorizatie?

”Presedintele Iohannis, care a fost primarul Sibiului pana in 2014, si municipalitatea din Sibiu nu au dovedit insa aceeasi deschidere si solicitudine si fata de amplasarea in orasul de pe malurile Cibinului a unei statui a marelui erou national al romanilor Avram Iancu.

Conform unui comunicat emis recent, Societatea Cultural-Patriotica Avram Iancu nu a reusit amplasarea unei statui al eroului nostru national intr-una din pietele publice din Sibiu, ca la Cluj si Targu-Mures, unde este reprezentat prin monumente impunatoare. Avram Iancu a fost legat de toate cele trei mari orase transilvane. La Cluj a urmat, in perioada 1841-1846, cursurile liceului si ale facultatii de drept, iar la Targu-Mures si-a facut, in perioada 1846-1848, stagiatura in avocatura, pe langa Tabla regeasca (Curtea de Apel a Transilvaniei).

Avram Iancu a fost insa strans legat si de Sibiu. In 1846, dupa absolvirea facultatii de drept la Cluj, a primit prima repartitie la Tezaurariatul din Sibiu. In anii 1848 si 1849 a fost prezent de mai multe ori la Sibiu la sedintele Comitetului National Roman, in care era membru si care era un fel de guvern al romanilor din Transilvania, condus de mitropolitul Andrei Saguna (presedinte) si de Simion Barnutiu (vicepresedinte). In 1852 Avram Iancu a fost intemnitat si judecat la Sibiu, dar a fost achitat de frica poporului, iar ulterior a locuit o perioada in casa prietenului sau Ilie Macelaru, care i-a fost coleg de facultate.”, mai spune Ghiță în postarea de pe facebook.

Fostul luptătăr K1 mai precizează că, ”nereusind sa obtina aprobarea amplasarii unei statui a marelui revolutionar roman intr-o piata centrala din Sibiu, Societatea Cultural-Patriotica Avram Iancu, Filiala Sibiu, a facut demersuri incepand din 2013 pentru amplasarea unui bust al acestuia in Parcul Astra, unde au statui si alte personalitati istorice romanesti legate de Sibiu, ca Andrei Saguna, Gheorghe Lazar, George Baritiu, Andrei Muresanu, Emanoil Gojdu si Octavian Goga.

Societatea Avram Iancu a trebuit sa depuna un studiu geotehnic si sa obtina in jur de 10 avize si aprobari pentru amplasarea bustului marelui nostru erou national in Parcul Astra, respectiv avize de la Serviciul Patrimoniu al Primariei Sibiu, Directia Tehnica a Primariei Sibiu, Oficiul de Cadastru Sibiu, Agentia pentru Protectia Mediului, Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu si aprobari de la E-ON Gaz, Apa-Canal SA, Electrica SA, RCD-RCS. De abia dupa depunerea acestor avize si aprobari, au fost obtinute acceptul de amplasare in Parcul Astra si certificatul de urbanism din partea Primariei Sibiu.

Dosarul complet a fost inaintat Ministerului Culturii, in vederea obtinerii avizului pentru conceptie artistica. In cursul anului 2014, secretarul de stat Hegedus Csilla a respins de doua ori acest aviz, cu motivatia stupefianta ca bustul lui Avram Iancu nu are expresie artistica. In aceeasi perioada insa, un parc din Sibiu a primit denumirea Petofi Sandor, care a fost legat de Sibiu doar prin faptul ca, in primavara anului 1849, a fost prezent cateva zile in aceasta urbe, in calitate de adjunct al generalului Iosif Bem, comandantul armatei revolutionare maghiare, care a atacat si a cucerit orasul. In 2014 Ministerul Culturii a fost controlat de UDMR, prin ministrul Kelemen Hunor, presedintele formatiunii etnice maghiare, si prin secretarul de stat Hegedus Csilla, care a detinut ulterior si portofoliul de ministru pentru o perioada scurta.

De abia in anul 2018, cand ministru al Culturii era George Ivascu (PSD), a fost obtinut avizul pentru conceptie artistica si bustul lui Avram Iancu a putut fi instalat de Centenarul Marii Uniri. Pana atunci, bustul marelui nostru erou national a asteptat, vreme de cinci ani, invelit intr-un lintoliu alb, in holul Bibliotecii Astra din Sibiu.
Ca asa-i romanul!”, a încheiat deputatul PSD Ilfov declarația politică.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare