Dezvăluiri incendiare la Comisia SRI / Daniel Dragomir a prezentat „lista neagră” a „acoperiţilor” din presă

Fostul ofiţer SRI, col. Daniel Dragomir, a prezentat miercuri, Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii Serviciului, o listă de 19 persoane din media care „au întreţinut relaţii neetice cu ofiţeri din cadrul instituţiilor de forţă”.

El a declarat că le-a propus parlamentarilor Comisiei SRI să ia în calcul audierea a nouă patroni ai trusturilor de presă care ar fi beneficiat de sprijin din partea instituţiei şi care au avut „relaţii neortodoxe” cu foştii şefi ai SRI George Maior şi Florian Coldea.

Dragomir a precizat că a avut o discuţie „extrem de importantă despre culoarele media”.

„În ultimii ani, multe lucruri au ieşit la suprafaţă cu privire la implicări ale statului paralel în zona de media şi am prezentat câteva lucruri pe trei direcţii concrete, nu o să pot da detalii, nume, persoane şi astfel de lucruri, pentru că e datoria comisiei să îşi continue investigaţiile. În primul rând, despre ceea ce numim noi „unelte din media ale statului paralel”, am furnizat o listă de 19 persoane care au întreţinut relaţii – eu le numesc cel puţin neetice – cu ofiţeri din cadrul structurilor de forţă, care au primit informaţii privilegiate, confidenţiale şi clasificate, pe care le-au utilizat în campanii media”, a adăugat colonelul SRI, după ce a fost audiat în Comisia parlamentară de control a activităţii SRI.

  • El a afirmat că sprijinul financiar, care va fi investigat de parlamentari, constă „în foarte mulţi bani”.

Daniel Dragomir„Vorbim de milioane de euro şi vorbim de utilizarea ofiţerilor în astfel de operaţiuni care, din punctul meu de vedere, nu făceau parte din activităţile de siguranţă naţională, care sunt extrem de importante – cum este contra-terorismul, cum este crima organizată, cum sunt ameninţările transfrontaliere contraspionajul. (…) Aceste resurse au fost folosite pentru urmărirea, hărţuirea, atacarea, linşarea mediatică a propriilor cetăţeni. Şi, la un moment dat, va trebui să se investigheze dacă s-au respectat normele interne ale SRI şi s-a respectat legea.”

  • Dragomir a mai spus că a vorbit în Comisia SRI despre trusturi care au beneficiat de sprijinul fostei conduceri, şi anume a directorului George Maior şi a fostului prim-adjunct Florian Coldea, „sprijin financiar, operaţional şi sprijin pe linia dezvoltării în România”.

El s-a referit punctual, pe de altă parte, la trusturi media „care au fost ţinta statului paralel” şi care au fost considerate opozante, asupra cărora s-a dorit distrugerea, s-au deschis dosare penale, în care s-au implicat structuri din cadrul SRI, ANAF”.

„Eu mi-am exprimat un punct de vedere şi îl fac şi public – că Parlamentul, Legislativul ar trebui să ia în considerare interzicerea prin lege a ofiţerilor acoperiţi în zona de media. Ultimii ani au fost ani prin care aceste resurse sau surse din zona de media au fost folosite în campanii împotriva propriilor cetăţeni şi nu pentru securitatea naţională.”, a adăugat fostul ofiţer SRI.

Claudiu Manda vorbeşte de un fost premier

Preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda a confirmat, în faţa jurnaliştilor, că Daniel Dragomir a făcut referire, între altele, la un grup de nouă jurnalişti de la diferite publicaţii, site-uri, televiziune, presă scrisă, „care ar fi într-o relaţie apropiată cu generalul Dumbravă”.

claudiu manda„A mai dat exemplul unui jurnalist care spune că există în legătură nu cu domnul general Dumbravă, ci cu un ofiţer de 45 de ani, brunet şi a dat mai multe semnalmente, ne-a spus şi cine ar putea să vină la comisie, care poate să ne spună mai multe, de unde are domnia sa aceste informaţii. Despre persoana pe care ne-a indicat-o să vină la comisie a spus că ştie mult mai multe lucruri ce însemna relaţia dintre serviciu, inclusiv schimb de mail-uri, cu acea persoană care era şef de trust de presă”, a detaliat Manda.

El a mai spus că Daniel Dragomir a vorbit, pe de o parte, de instituţii ale statului care sprijină anumite trusturi de presă, prin finanţări, prin facilităţi pe care le oferă, prin contracte de publicitate şi alte trusturi de presă care mai degrabă au fost anchetate şi toată partea aceasta de presiune de la ANAF, cu exemplele de rigoare.

„Dintre cele care sunt sprijinite a făcut referire la patru astfel de trusturi de presă, însemnând din zona de online şi din zona tv. La fel a prezentat o listă de jurnalişti care sunt angajaţi într-o televiziune. (…) A prezentat o listă de patroni de presă pe care, în opinia domniei sale, am putea să îi invităm la comisie şi să ne spună aceştia dacă s-au făcut vreodată presiuni sau intervenţii de a angaja sau nu jurnalişti la trusturile respective”, a spus Manda.

Senatorul PSD a spus că Dragomir a mai relatat comisiei cine poate da detalii mai multe, existând în ecuaţie şi un fost premier:

„Este vorba despre un patron de presă şi de o întâlnire a unui fost prim-ministru, care spunea că a avut întâlnire cu cei din zona de bussines, şi cărora le-a recomandat să sprijine sau să ofere contracte de publicitate către diferite trusturi de presă care sunt cumva exact aceleaşi pe care le-a indicat domnul Dragomir ca fiind cele sprijinite de sistem”.

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare