marți, iunie 28, 2022

‘Dialog Teatru-Film’ cu regizorii Gianina Cărbunariu şi Radu Jude, la Insula UNATC, pe 9 iunie

Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică ‘I.L. Caragiale’ din Bucureşti (UNATC) inaugurează, pe 9 iunie, seria de evenimente intitulate ‘Dialog Teatru-Film’ cu regizorii Gianina Cărbunariu şi Radu Jude şi cu actorii Şerban Lazarovici şi Silvian Vâlcu, la Insula UNATC, de la ora 19,00.

Potrivit unui comunicat al Teatrului Odeon transmis AGERPRES, discuţia deschisă va fi urmată, de la ora 21,00, de o proiecţie în aer liber a filmului ‘Tipografic majuscul’, în regia lui Radu Jude, adaptat după spectacolul Gianinei Cărbunariu, cu Şerban Lazarovici în rol principal.

Dialogul şi proiecţia de film din 9 iunie sunt introduse şi pregătite de o reprezentaţie specială, pe 28 mai, de la ora 19,30, la Sala Studio a Teatrului Odeon, a spectacolului ‘Tipografic majuscul’ , în regia Gianinei Cărbunariu, cu Silvian Vâlcu în rolul principal.

‘În cazul ‘Tipografic majuscul’, teatrul şi filmul constituie două modalităţi diferite de exprimare artistică, ce chestionează colaborativ acelaşi episod din istoria recentă a României: protestul anticomunist din septembrie 1981 al tânărului Mugur Călinescu. În mai s-au împlinit 101 ani de la înfiinţarea Partidului Comunist Român. Ce valabilitate, relevanţă şi putere au teatrul şi filmul în chestionarea istoriei recente a României, dominată de un unic narativ politic, comunismul?’, se arată în comunicat.

La UNATC, pe 9 iunie, va avea loc discuţia cu autorii şi protagoniştii celor două producţii artistice despre puterea artei de a interveni rectificator în istorie, dar şi despre specificul adaptării unui context particular desprins dintr-o anumită realitate în convenţii ce par, la o primă vedere, foarte diferite: în teatru şi în cinema.

Spectacolul de teatru ‘Tipografic majuscul’ este o coproducţie dramAcum şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Nitra, Slovacia, în parteneriat cu Teatrul Odeon şi face parte din proiectul european ‘Vieţi paralele – Secolul 20 văzut prin ochii Poliţiei Secrete’.

Filmul ‘Tipografic majuscul’, în regia lui Radu Jude, pune în legătură, prin tehnica montajului, două poveşti şi două istorii. Una este povestea reală a adolescentului Mugur Călinescu, care, în 1981, a scris pe ziduri cu creta o serie de texte împotriva dictaturii lui Nicolae Ceauşescu. Povestea lui e pusă în scenă aşa cum a reconstituit-o Gianina Cărbunariu din dosarul lui de Securitate. A doua este povestea oficială a României: imagini din arhiva Televiziunii Naţionale, exact din aceeaşi perioadă.

Sursa: PRESSONLINE

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner