DOCUMENT / S&P Global Ratings: Demisia miniștrilor USR PLUS – NU afectează consolidarea fiscală pe termen scurt a României; Estimăm o creștere a PIB la aproximativ 4,5% – în 2022 și 2023

Agenția internațională de Raiting – S&P Global Ratings, a anunțat că nu se așteaptă la riscuri iminente pentru planurile de consolidare fiscală pe termen scurt ale României (BBB- / Stable / A-3) în urma demisiei din 7 septembrie a miniștrilor USR Plus din coaliția guvernamentală.

  • S&P Global Ratings: Deocamdată, creșterea economică revigorantă a României contribuie la atenuarea presiunii asupra poziția fiscală a guvernului.

Agenția analizează că această criză politică declanșată de USR PLUS, într-un raport publicat ieri, 13 septembrie, prin retragerea miniștrilor din coaliție, după o serie de ciocniri politice și tensiuni intra-coaliție, va necesita ca Prim-ministrul Florin Citu să solicita reaprobare parlamentară pentru cabinetul său minoritar după 45 de ani zile.

Acest lucru se întâmplă într-un moment în care guvernul urmează să se angajeze cu autoritățile europene asigură fonduri din facilitatea de recuperare și reziliență a UE.

”Presupunem, în cazul nostru de bază, că guvernul ar urmări să își păstreze capacitatea de funcționare pe termen scurt pentru a contracta această finanțare, ceea ce înțelegem că este gata să fie plătit.

Adoptarea rectificării bugetare a României pentru 2021 de săptămâna trecută sugerează că acolo este capacitatea de a executa politica, în opinia noastră.

Acestea fiind spuse, incertitudinea persistentă ar putea accentua riscuri de fiscalitate pe termen mediu.

Separat, USR Plus a depus o moțiune pentru a cenzura guvernul lui Citu, dar noi înțelegem că dezbaterea și votul au fost amânate. Este pentru a doua oară când Guvernul se confruntă cu o moțiune de cezură în doar patru luni.

În afară de voturile de încredere în curs, ambele partide vor organiza alegeri pentru conducerea lor luna viitoare. Acest lucru ar putea stimula o reorganizare politică a discuțiilor de coaliție, complicând oarecum perspectivă politică.

Deocamdată, creșterea economică revigorantă a României contribuie la atenuarea presiunii asupra poziția fiscală a guvernului.

Economia a revenit deja la producția sa prepandemică, în creștere cu 6,5% în prima jumătate a anului 2021, depășind prognoza noastră din aprilie de creștere cu 5% pentru întregul an (a se vedea „Perspectivele României revizuite pentru a se stabili din punct de vedere negativ asupra riscurilor fiscale în scădere; Evaluări „BBB- / A-3” afirmate ”, publicată la 16 aprilie 2021).”, se precizează în raportul publicat.

S&P Global Ratings RaportS&P Global Ratings: Estimăm o creștere a PIB la aproximativ 4,5% în 2022 și 2023, susținută de UE și de următoarea generație UE subvenții și împrumuturi totalizând 20% din PIB-ul României între 2021 și 2026.

”Previziunile noastre actuale includ un deficit public de 7% din PIB în 2021, înainte de a se reduce treptat la 3% din PIB în 2024 susținut de agenda de consolidare a guvernului și de redresarea economiei României.

Cu toate acestea, în cazul în care blocajul politic persistă, acesta ar putea perturba progresul reformei fiscale atât de necesare.

Credem într-o consolidare fiscală pe termen mediu și o reechilibrare a Structurii bugetare a României, ajutată de absorbția cu succes a finanțării UE, sunt elemente cheie pentru aceasta stabilizarea pozițiilor fiscale și externe ale țării.”, se mai transmite în buletinul prezentat de Agenția internațională de raiting S&P Global Ratings.

 

 

 

 

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare