DOCUMENT / Un nou EȘEC pentru Guvernul Cîțu – PNRR, trimis înapoi României, pentru a doua oară

citu, ursula

Guvernul condus de Florin Cîțu a comis-o din nou – Planul Național de Redresare și reziliență(PNRR) a fost respins pentru a doua oară de Comisia Europeană, care a găsit zeci de nereguli în proiectul prin care România ar urma să primească fonduri în valoare de 29,2 miliarde de euro. 

Comisia Europeană ne-a trimis proiectul înapoi cu zeci de observații.

De săptămâna viitoare, Comisia Europeană aprobă proiectele PNRR depuse de cele 27 de țări membre. Și începe plata proiectelor. România mai așteaptă.

Bruxellesul a atenționat coaliția de guvernare după ce a descoperit mai multe estimări greșite pentru diverse cheltuieli, precum costurile estimative pentru proiectul de renovare a spitalelor, informează AlephNews.

De asemenea, pentru alte proiecte nu sunt oferite suficiente informații pentru stabilirea corectă a costurilor. Schemele de ajutor de stat pentru tehnologiile viitorului, zona de research, dezvoltare și inovare, respectiv turismul, fondul pentru tranziție verde și digitală și școlile verzi sunt secțiunile vizate, cu probleme de transparență.

DOCUMENT. Greșelile din proiectul PNRR, depistate de Comisia Europeană

Document PNRR trimis inapoiIoana Răduca, Aleph News, despre greșelile din proiectul PNRR

„Văzând atât de multe observații pe care le-a făcut comisia Europeană, putem să ne gândim că va dura destul de mult până când proiectul va fi aprobat. Și putem deja spune că nu este foarte sigur că toate proiectele pe care le depunem vor primi și undă verde.

Acum câteva luni, discutam despre 40 de miliarde de euro pe care dorim să le luăm prin PNRR. După ce ne-a certat Comisia Europeană, suma a scăzut la 29 de milarde, iar acum, aceste 29 miliarde nu ar putea fi suma finală pe care o obținem. Am putea să luăm mult mai puțin pentru că o parte din proiecte ar putea să cadă”, a explicat Ioana Răduca.