Economia S.U.A. – scurtă analiză și perspective

După un început surprinzător de puternic în primul trimestru – Q1, al acestui an, în care creșterea PIB a fost evaluată la 3,2%, activitatea economică din trimestrul al doilea pare să se afle în scădere, fiind afectată de incertitudinile comerciale.

Indicatorii din industriile expuse mai mult comerțului scad destul de drastic având un impact negativ asupra economiei. Astfel, indicele PMI de producție –cel mai sigur indicator al opiniei asupra situației economice a sectorului privat de producție, a scăzut la 50,6 în luna mai 2019, aflându-se la cel mai scăzut nivel din mai 2016.

USA Donald TrumpStarea de spirit s-a înrăutățit și în sectorul serviciilor și s-ar putea agrava în continuare dacă următoarea rundă de creștere a taxelor vamale cu care amenință președintele Donald Trump va intra în vigoare.

Această nouă creștere a taxelor vamale va afecta cu siguranță și puterea de cumpărare a populației. Cu toate acestea, analiștii economici prevăd că se va încheia un acord cu China, care va pune capăt escaladării tensiunilor comerciale. În acest ultim caz, cererea internă va menține impulsul necesar pentru a se obține o creștere economică de 2,4% la finalul acestui an, cu o încetinire deja anticipată și calculată pentru a doua parte a anului.

De asemenea, se estimează că, în anul 2020, creșterea economică va scădea sub 2%.

Ocuparea forței de muncă a crescut constant, împingând rata șomajului la 3,6%, cea mai mică valoare din ultimii 50 de ani. Creșterea salariilor a rămas ușor peste 3%, însă, deasupra tuturor, cel mai important impact l-a avut mult așteptata creștere a productivității muncii. Productivitatea pe lucrător a început să crească în Semestrul II al anului 2018 și s-a accelerat în Trimestrul I 2019, comprimând astfel creșterea costurilor forței de muncă. Dacă va fi susținută, creșterea productivității va ușura presiunile asupra marjelor de profit ale companiilor și va atenua impactul inflaționist al salariilor care vor continua să crească. Inflația de bază a fost stabilă la 2,1% și în luna aprilie. Perspectiva asupra inflației a fost susținută și de prețul petrolului, dar a rămas, în general, subestimată. Fed-ul va menține ratele stabile până în anul 2020.

USA wall strÎntâlnirea din luna mai a Fed a avut un ton general mai ”războinic” decât se aștepta. Președintele Powell și-a păstrat opinia că slăbiciunea actuală a inflației este cauzată, în principal, de factori temporari și a reiterat abordarea în continuare a modelului urmat de la începutul anului. Membrii FOMC -comitetul Fed care determină direcția politicii monetare, prin declarațiile ulterioare, nu au dezvăluit indicii privind o eventuală reducere a ratei dobânzii.

Cu toate acestea, foarte mulți analiști economici prevăd o reducere a acesteia chiar în prima jumătate a anului 2020, întrucât creșterea inflației va începe să încline ușor balanța spre dezavantaje economice, iar creșterea economică va încetini semnificativ anul viitor, pe măsură ce efectele stimulentelor fiscale se vor estompa.

Sursa: Generali Investments cu sprijinul consilierilor economici din rețeaua externă a MMACA

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare