sâmbătă, decembrie 9, 2023

VIDEO Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă, alături de liderii Verzilor Europeni: O Mișcare Verde reală ar avea rolul de a face din România un câștigător

Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă a anunțat că trece la Grupul Verzilor Alianţei Libere Europene. În acest sens, el a susținut o conferință de presă la București, alături de Terry REINTKE, co-președinta grupului Verzilor din Parlamentul European și de deputatul european Thomas WAITZ, co-președintele Partidului Verde European.

  • În cadrul conferinței a vorbit despre motivele acestei decizii: ”O Mișcare Verde reală ar avea rolul de a face din România un câștigător și nu un perdant în calea unui fenomen care se întâmplă la nivel european.”

”Mișcarea Verde are nevoie de putere și de coerență, pentru că este nevoie să traducem ceea ce se întâmplă la Bruxelles”, a completat sursa citată.

”Am decis ieri să fac pasul spre familia politică a verzilor europeni. Sunt de ieri primul român care aparține Grupului Verzilor din Parlamentul European. Cred că avem un moment de cotitură major, nu doar în România, ci și în Europa, și vă spun de ce. Mă refer la economia spre tranziția verde, care este economia viitorului UE, iar această economie de care fondurile noastre sunt legate nu este suficient explicată acasă, înțeleasă, acceptată și eu cred că o mișcare verde reală în România ar avea un rol, în primul rând de a informa, de a media, de a aduce beneficii oamenilor acestei țări, de a îi face să înțeleagă că sunt foarte multe oportunități la mijloc și de a face din România un câștigător și nu un perdant în calea unui fenomen care se întâmplă la nivel european.

 

Nicu Ștefănuță a explicat că România se confruntă cu o foarte mare demobilizare față de politică: ”Foarte mulți oameni spun că nu o sa participe la vot, mai ales tineri, unde avem o mare problemă pentru că între 2019 și 2024 avem peste jumătate de miliion de noi votanți care au împlinit 18 ani și care nu se regăsesc în zona politică și a căror teme nu se regăsesc în discuția politică.”

Potrivit sursei citate, printre temele de interes ale tinerilor se regăsesc frica pentru schimbările climatice, frica pentru sănătatea mintală, chestiuni de identitate, de abandon școlar, chestiuni de educație, chestiuni de oportunitate, pentru că tinerii se mută mult mai târziu din casa familială pentru că nu își mai permit.

”O temă la care țin foarte mult în PE este egalitatea burselor, ca bursele europene Erasmus să fie mai substanțiale pentru că 500 de euro de anul trecut sunt doar 420 anul acesta din cauza inflației. Studenții și tinetii sunt afectați de inflație”, a completat acesta.

Europarlamentarul este de părere că în acest moment, în politica românească asistăm la o ”împotmolire a partidelor într-un discurs vechi care nu are de-a face cu lumea reală, cu lumea viitorului, cu economia viitorului.”

”Politicenii mulți doar răspund temelor care cred ei că sunt populare și nu încearcă să educe”, precizează Ștefănuță. Acesta este de părere că Mișcarea Verde din România, care există într-o manieră destul de mică, organizată, în mici partide divizate, ”are nevoie de putere și de coerență, pentru că este nevoie de a traduce ceea ce se întâmplă la Bruxelles”.

El a dat exemplul PNRR-ului, unde există 6 măsuri care totalizează 15,2 miliarde de euro, care toate sunt legate de condiții de mediu și de sustenabilitate: ”Nu doar PNRR-ul, dar si fondurile europene sunt legate de mediu, dacă noi zicem că toată această politică de mediu nu este importantă, zicem că de fapt toți banii europeni nu sunt importanți”.

Întrebat despre colaborarea cu Partidul Verde – Verzii, singurul partid din Partidul Verde European, Nicu Ștefănuță a precizat că este necesară o colaborare cu toate forțele, pentru a aduce la urne un electoart mut care până acum nu avea cu cine vota.

”O colaborare cu toate forțele este necesară, cred că trebuie să gândim serios și să trecem de orgolii și rivalități, care sunt inevitabile în politică, și să ne gândim și eficient pentru că este un electorat potențial foarte important. Este și un electorat mut care până acum nu avea cu cine vota și acum trebuie adus la urne. Da, confirm, este nevoie de o colaborare cu toate acele voci care se regăsesc în această zona”, a precizat europarlamentarul.

De asemenea, întrebat despre declarația potrivit căreia șansele României de a intra în Schengen anul acesta sunt sub 10%, Nicu Ștefănuță a afirmat că declarația se bazează pe ceea ce a văzut pe scena politică.

”Am declarat acest lucru pe baza a ceea ce văd. Nu s-a schimbat echipa și nici strategia, nu văd niciun plan strategic de țară, nu văd vizite de stat, nu văd raportări lunare, în aceste condiții, șansele sunt mici pentru că dacă nu schimbi nimic nu se schimbă nimic. De asta am declarat acest lucru. Eu lupt pentru Schengen de ani întregi, ca om care are bugetul UE în mâini am pus ani întregi, 10 milioane, 20, 50 anul trecut, în plus la frontiere ca să nu existe argumentul că nu sunt suficiente resurse la frontiere. Sunt resurse, dar politic, echipa actuală nu face față”, a completat sursa citată.

Nicu Ștefănuță s-a afiliat Grupului Verzilor/Alianței Libere Europene din Parlamentul European, după ce a activat o perioadă în grupul Renew Europe.

 

 

 

 

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner