joi, noiembrie 30, 2023

Exercițiu de mobilizare în județele Vrancea și Vaslui. Cei care au dobândit statutul de rezerviști au, conform legii, obligația să participe la antrenamente

De astăzi până sâmbătă, în județele Vrancea și Vaslui se desfășoară Exercițiul de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei și a teritoriului pentru apărare MOBEX VN-VS-23, informează Ministerul Apărării Naționale.

Exercițiul are caracter de rutină.

Activități similare au fost organizate în acest an și în județele Timiș, Caraș-Severin, Harghita și Covasna, explică MApN.

Ministerul amintește că un exercițiu asemănător s-a mai desfășurat în anul 2005 în județul Vrancea, respectiv în 2017 în județul Vaslui, și a implicat chemarea rezerviștilor prin intermediul structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne.

„Acest tip de exercițiu se planifică și se organizează pe timp de pace, pe întregul teritoriu național, în scopul verificării modului de realizare a completării cu resurse umane și materiale a structurilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale, a stabilirii coeziunii acționale între personalul militar activ și rezerviștii din rezerva operațională, precum, și pentru menţinerea antrenamentului rezerviștilor, prin derularea unor activități militare de instruire specifice fiecărui domeniu”, detaliază Ministerul Apărării Naționale.

Cei care au dobândit statutul de rezerviști au, conform legii, obligația să participe la antrenamentele şi la exerciţiile de mobilizare, la solicitarea structurilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale.

„Refuzul de a primi ordinul de chemare și neprezentarea la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare constituie contravenție, conform art. 80 alin. (1) lit. a) și lit. h) din Legea nr. 446/2006. Totodată, angajatorii au obligația de a asigura prezența rezerviștilor care au calitatea de salariați la aceste structuri, prin acordarea unui concediu suplimentar plătit de maximum 5 zile, pe baza unei adeverinţe eliberate de centrul militar, conform prevederilor cuprinse la art. 75 din Legea nr. 446/2006”, arată MApN.

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner