joi, martie 23, 2023

ExxonMobil intenționează să extindă forajele în estul Mediteranei după recenta descoperire a gazelor

La două săptămâni după ce a anunțat că a descoperit gaze naturale în largul coastei Ciprului, gigantul energetic american ExxonMobil lucrează acum la proiecte de comercializare a rezervelor sale de gaze și planifică să găsească mai multe sonde de explorare în jurul insulei, potrivit lui Stephen Greenlee, președintele companiei de explorare ExxonMobil și vicepreședinte al companiei ExxonMobil.

  • Comentariile lui Greenlee au venit la CERAWeek, cea mai mare conferință energetică din lume, care a reunit liderii industriei din Houston.

„Desigur, tocmai am anunțat descoperirea și în prezent lucrăm la evaluarea acesteia, încercând să înțelegem cel mai eficient vehicul pentru comercializarea rezervelor”, a declarat Greenlee.

Greenlee a confirmat, de asemenea, că vor căuta mai multe oportunități de foraj în regiune, fiind, de asemenea, angajată în proiecte de exploatare a rezervelor Glaucus-1 în modul cel mai profitabil.

Descoperirea ExxonMobil, anunțată de ministrul cipriot pentru energie – Georgios Lakkotrypis, a fost făcută în cel de-al doilea puț forat de companie, Glaucus-1, aflat în blocul 10, în zona economică exclusivă declarată unilateral de partea greacă. Se estimează că Glaucus-1 conține 5-8 trilioane de picioare cubice de gaz (142-227 de miliarde de metri cubi). Greenlee a spus anterior că descoperirea de gaz a fost un rezultat încurajator într-o zonă de explorare a frontierelor.

„Potențialul pentru această resursă nou descoperită de a servi drept sursă de energie pentru piețele regionale și globale va fi evaluată în continuare”.

Anul trecut, ENI din Italia și Total din Franței au declarat că există perspective promițătoare pentru rezerve de gaze naturale într-o concesie din apropiere, Calypso, situată pe blocul 6 al Zonei Economice Exclusive (ZEE) declarată unilateral de către administrația cipriotă.

  • Consorțiul grupurilor ExxonMobil și Qatar Petroleum a început forarea în blocul 10 în noiembrie 2018. Guvernul cipriot nu a comercializat încă nici o cantitate din gazele descoperite, o mare problemă politică așteaptă să fie rezolvată privitor la insulă, precum și datorită lipsei de infrastructură pentru prelucrarea și utilizarea gazului.

Câmpul de gaze Aphrodite conține aproximativ 4 trilioane de picioare cubice de gaz descoperite în sudul insulei în 2011. Ca răspuns la problema infrastructurii, guvernul cipriot a lansat o licitație pentru o instalație de gaz natural lichefiat (GNL) care urmează să fie construită până în noiembrie 2020. Facilitatea va fi capabilă să descarce GNL de la transportatorii GNL variind de la 120.000 metri cubi la 217.000 metri cubi.

Surse: Daily Sabah cu sprijinul consilierilor economici din rețeaua externă a MMACA

spot_img
Campanii publicitare
    sales banner