FILMUL PUCIULUI EȘUAT din Parlament: Opoziția, ”ghidată” de Iohannis, a încercat să-i de jos pe Dragnea şi Iordache, de la conducerea Camerei Deputaților

Liviu Dragnea

Ziua de miercuri părea una normală la Camera Deputaţilor când, deodată, lucrurile s-au precipitat, iar Florin Iordache, care conducea şedinţa de plen, a fost invitat să se scoale de pe scaun şi să plece din funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Opoziția, ”ghidată” și susținută de la Cotroceni de către Klaus Iohannis, a încercat timp de câteva ore înlăturarea de la conducerea Camerei Deputaților a lui Dragnea – doar că au avut ghinionul de a nu cunoaște anumite regulamente și astfel PUCIUL a eșuat.

La un moment dat, deputatul PNL Marilen Pirtea, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a preluat conducerea şedinţei de plen şi a supus la vot mai multe propuneri.

Florin IordacheFlorin Iordache a închis însă şedinţa din lipsă de cvorum.

Liderii Opoziţiei, reuniţi au ieşit pe holurile Parlamentului, şi au declarat că Liviu Dragnea „este out de la conducerea Camerei Deputaţilor, la fel şi Florin Iordache, după ce şedinţa plenului Camerei Deputaţilor a fost închisă la câteva minute după ce a fost reluată pentru vot final.”

Argumentele liderilor PNL, USR şi PMP au fost legate în principal de pierderea majorităţii PSD-ALDE de la Cameră, prin plecarea a 4 deputaţi, dar şi de două cereri de revocare depuse de Opoziţie şi care s-au discutat în plenul de miercuri. Nu a fost însă întrunit cvorumul necesar.

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a susţinut că niciun pas făcut de Opoziţie nu a fost făcut încălcând Regulamentul şi Constituţia.

turcan-dragnea„Toată opoziţia manifestată de cel pe care l-a desemnat Liviu Dragnea să captureze Camera Deputaţilor, Florin Iordache, a fost făcută încălcând Regulamentul, refuzând într-un mod total ilegal să accepte manifestarea Opoziţiei în spiritul legii.

De aceea, astăzi s-a făcut dreptate şi am reuşit să redăm odată cu democraţia din Camera Deputaţilor şi o hotărâre de revocare din funcţie a lui Liviu Dragnea şi o hotărâre de revocare din funcţie a lui Florin Iordache, în felul acesta existând doar un singur pas de făcut – şi anume votul final – pentru ca aceşti doi foşti conducători ai Camerei Deputaţilor să intre în istorie, în istoria urâtă a României.(…) Nu pot să conteste decizii ale CCR şi realităţi – anume majoritatea în Camera Deputaţilor este alta şi că îşi doreşte altceva: Liviu Dragnea ‘out’ de la conducerea Camerei Deputaţilor”, a spus Raluca Turcan.

Eugen Tomac PMPPreşedintele PMP, Eugen Tomac, a arătat că ziua de miercuri „este cea mai mare victorie a Opoziţiei, pentru că astăzi plenul Camerei Deputaţilor, în mod suveran, i-a revocat din funcţie pe Liviu Dragnea şi Florin Iordache”, în timp ce preşedintele USR, Dan Barna, a arătat că deciziile plenului sunt o manifestare politică a majorităţii existente, şi care nu mai aparţine PSD-ALDE

La telefon cu Iohannis

Pe de altă parte, deputata PSD Lia Olguţa Vasilescu a afirmat că este vorba despre o încercare în forţă de a fi dat jos Liviu Dragnea, şi a povestit că deputatul PNL Nicolae Neagu l-a invitat pe Florin Iordache să se ridice de pe scaunul de unde conducea şedinţa şi chiar i l-a dat la telefon pe preşedintele Klaus Iohannis.

Lia Olguţa Vasilescu: Astăzi a fost o încercare de forţă de a da jos preşedintele Camerei Deputaţilor

„S-a cerut revocarea a doi vicepreşedinţi ai Camerei Deputaţilor din partea PSD. Ne întrebăm de ce pentru al treilea nu s-a cerut revocarea, este vorba de doamna Carmen Mihălcescu. Am văzut astăzi faptul că, la ora 9,30, din plen a fost chemată la DNA, deci este o coordonare între toate aceste forţe şi cred că nu cunoaşteţi un amănunt foarte important: şi anume că domnului preşedinte de şedinţă, adică dlui Iordache, i s-a solicitat de către un deputat PNL să se ridice de pe scaun, pentru că şi-a făcut treaba, şi să i-l dea la telefon pe preşedintele Klaus Iohannis. Asta s-a întâmplat în această şedinţă. Dl Iordache a refuzat să vorbească la telefon. (…)

  • Cu certitudine ceea ce s-a întâmplat astăzi arată că sunt şi alte forţe, în afara Parlamentului, care au acţionat la ceea ce s-a întâmplat în Cameră. Ideea a fost: ‘te rog frumos să te ridici de la prezidiu, astfel încât să se poată aşeza celălalt vicepreşedinte din partea PNL şi să înceapă procedura de revocare'”, a povestit jurnaliştilor Lia Olguţa Vasilescu.

Ulterior, deputatul Nicolae Neagu a negat că i-ar fi dat telefonul lui Iordache cu Iohannis la telefon, dar a recunoscut că la invitat pe Iordache să plece de pe scaun:

„Nu am discutat cu preşedintele Klaus Iohannis de la o întâlnire pe care am avut-o cu dânsul cred că în urmă cu vreo trei săptămâni. Nu am telefonul domniei sale, nu am discutat cu domnia sa, nu am fost sunat de domnia sa, de absolut nimeni de la Palatul Cotroceni. (…) Este adevărat că, la un moment dat, m-am îndreptat spre preşedintele de şedinţă, dl Iordache, şi i-am sugerat că ceea ce ar trebui să facă din punctul domniei sale de vedere a făcut, că între timp s-a constatat o altă majoritate, care a votat ceva, şi anume demisia sa şi a domnului preşedinte Dragnea şi că ar trebui ca în acel moment să îşi încheie misiunea. Şi, pentru că ne ştim de ani de zile, i-am spus: ‘dacă ţi-e un pic greu, te invit la o cafea”

Florin Iordache a acuzat Opoziţia că nu a respectat regulamentul şi că a făcut un simulacru de vot, susţinând că cererile de revocare din funcţie a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi a sa vor fi discutate în Biroul permanent.  

„Astăzi a fost o zi tristă în Parlamentul României. Am constatat că din dorinţa de a schimba una sau mai multe persoane s-a mers pe încălcarea regulamentului şi a normelor interne ale Parlamentului.

Eu înţeleg un joc democratic şi faptul că îţi doreşti anumite chestiuni de la modificări legislative până la schimbări sau ocuparea anumitor funcţii în Parlament, dar toate acestea trebuie să respecte norme minimale: Constituţie, regulament, este vorba de nişte legi de organizare a nişte instituţii”, a declarat Iordache pe holul Parlamentului.

Dragnea acuză o încercare disperată şi eşuată de a prelua o instituţie a statului

Liviu DragneaLiviu Dragneaa acuzat toată această acţiune a Opoziţiei ca fiind încă o încercare disperată şi eşuată de a prelua cu japca o instituţie a statului, apreciind că nu este pentru prima dată când cer revocarea.

„Astăzi am văzut încă o încercare disperată şi eşuată, bineînţeles, de a prelua cu japca instituţia statului. Aşa au vrut să ia cu japca şi Guvernul şi vor, în continuare, să-l ia cu japca, vor să ia cu japca şi Parlamentul României. Cu japca înseamnă dincolo de lege şi încălcând legea şi forţând legea. Vor să ia şi România. Ăsta e stilul lui Iohannis, aşa cum a luat cu japca şi casele din Sibiu, aşa vrea sa ia cu japca şi aceste instituţii care îl deranjează, pentru că are atitudini dictatoriale şi vrea puterea absolută.

  • Deci, ăsta este preşedintele nostru: Iohannis zapciul.

De câteva săptămâni bune o parte dintre liberali şi unii foşti membri PSD se tot lăudau cu faptul că îl au în spate pe Klaus Iohannis, care împinge lucrurile şi care îi protejează pe toţi şi îi încurajează să se mobilizeze pentru a da jos Guvernul, pentru a lua cât mai mulţi membri PSD, pentru a revoca şi conducerea Camerei Deputaţilor. Plus ce am auzit astăzi de la Florin Iordache, nici el, nici eu nu ştim dacă acel deputat a spus adevărul, dar îmi vine greu să cred că vorbea aşa, să se afle în treabă, că i-a propus lui Florin să se ridice de pe scaun, că are mandat de la preşedintele Klaus Iohannis şi că dacă va face lucrul acesta va fi pus preşedintele PSD. Asta i-a spus, asta a auzit domnul Iordache, că cel de la PNL o fi spus de la el nu am de unde să ştiu”, a declarat Dragnea la Parlament.

  • Dragnea l-a acuzat pe Marian Neacşu că a complotat cu Raluca Turcan: „Este un plan făcut de domnul Marian Neacşu cu doamna Raluca Turcan, se laudă de câteva zile cu asta amândoi. Ba şi spuneau că este un plan de Oscar, aşa le spuneau unor colegi zilele trecute. Bineînţeles, este un plan care nu are legătură cu legea”.

Iohannis: Sper că Opoziţia va reuşi!

Iohannis Parlament discursÎn cursul serii, preşedintele Klaus Iohannis a ieşit la rampă: „Nu am avut timp de aşa ceva, dar încercarea merită reluată şi sper că Opoziţia va reuşi!”

Întrebat de jurnalişti dacă un deputatul de Sibiu Nicolae Neagu i l-a dat la telefon pe Florin Iordache, Iohannis a spus: „Haideţi, lăsaţi-mă cu prostii din astea, nişte poveşti inventate!”.