Forțele Navale Române participă la misiuni de luptă contra minelor în Marea Ionică

sursa foto: www.navy.ro

Nava militară hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” a plecat duminică, din portul militar Constanţa, pentru a participa, în Marea Ionică şi Golful Patras, la exerciţiul multinaţional de luptă contra minelor „Ariadne 21”, organizat de Forţele Navale Elene, în perioada 27 martie – 4 aprilie.

Scopul participării marinarilor militari români la această misiune internaţională, alături de partenerii din Bulgaria, Franţa, Grecia, Italia, Spania şi Turcia, constă în perfecţionarea nivelului de instruire al echipajului în acţiunile de luptă contra minelor marine, pentru creşterea gradului de interoperabilitate al forţelor NATO specializate în acest domeniu.

Acţiunile planificate să se desfăşoare pe mare cuprind cercetări hidrografice, în conformitate cu procedurile Alianţei, precum şi exerciţii comune de căutare şi salvare, reaprovizionare, remorcaj, vitalitate, apărare apropiată, manevre tactice, exerciţii complexe de comunicaţii şi manevre de trecere printr-un canal dragat.

Nava militară românească este comandată de locotenent-comandorul Toma Laurenţiu şi are un echipaj format din 46 de militari. La bord, se află un detaşament de scafandri militari specializaţi în lupta împotriva dispozitivelor improvizate (EOD), cu echipamente specifice cercetării hidrografice subacvatice.

Înainte de plecarea navei militare hidrografice în misiune, echipajul a fost testat RT-PCR pentru COVID-19, a fost carantinat în facilităţile de cazare ale Forţelor Navale Române şi a fost vaccinat anti-COVID-19, conform Strategiei Naţionale de Vaccinare.