Fost premier: Angajarea răspunderii guvernului pe legea bugetului – neconstitutională, nelegală si neregulamentară

sedinta guvern orban

Angajarea răspunderii guvernului pe legea bugetului este neconstitutională, nelegală si neregulamentară, susţine fostul premier Adrian Năstase.

  • “Este neconstituţională deoarece proiectul de lege, conform Constituţiei, trebuie dezbătut în Parlament.

Acceptarea discreţionară a unor amendamente de către guvern nu poate fi echivalată cu o dezbatere în Parlament. Este nelegală deoarece incalcă legea 500 din 2002 privind finanţele publice şi modificările ulterioare care stabilesc rolul parlamentului în ceea ce priveşte adoptarea bugetului”, spune Năstase într-o postare pe blog.

Adrian NastaseEl mai susţine că asumarea răspunderii pe buget este neregulamentară deoarece încalcă Regulamentul activitătilor comune ale Camerei si Senatului, din 2013, care instituie o procedură specială pentru adoptarea bugetului (depunere, comisii de fond, avize, dezbateri generale, adoptare amendamente, adoptare articole, etc).

“Această procedură, dacă va fi acceptată de CCR, va reprezenta un precedent şi fiecare guvern ce va urma va evita, în acest mod, rolul esenţial al parlamentului. Acesta va deveni un fel de Mare Adunare naţională. Nu ar fi vorba doar de o încălcare a statului de drept din România ci ar fi şi o încălcare a „valorilor europene” care înseamnă transparenţă si dezbatere democratică.

Bugetul UE este propus de Comisia Europeană, este dezbătut si aprobat de Consiliu şi de parlamentul european. Bugetele statelor membre UE sunt dezbătute în parlamentele naţionale. Cred, de altfel, că această procedură poate duce şi la un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern în chestiunea adoptării bugetului.”, a mai scris Nastase.