Fostul președinte al CJ Neamț, Ionel Arsene, s-a predat în Italia, la Bari

Fostul preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, s-a predat în Italia, la Bari, potrivit unor surse din poliție. El se află în custodia poliției. Arsene a fost condamnat definitiv la 6 ani și 8 luni de închisoare cu executare într-un dosar de trafic de influență și era dat în urmărire generală în toată Europa, transmit Știrile TVR. 

Cel mai probabil, Ionel arsene va solicita să fie pus în libertate pînă se va judeca o cerere de extrădare. El are mari șanse să rămână în Italia, deoarece are rezidență în acestă țară și a dezvoltat și afaceri acolo, are o firmă de construcții împreună cu o rudă la Brescia. Ca și în cazul altor fugari precum Alina Bica, daniel Dragomir sau Dragoș Săvulescu, este posibil ca magistrații italieni să nu îl extrădeze și să execute pedeapsa în Italia.

Fostul președinte al CJ Neamț fost acuzat că a luat mită o sută de mii de euro, iar magistraţii Curţii de Apel Braşov au pronunţat sentinţa definitivă, mai mică decât cea din prima instanţă. Arsene a mai fost deputat și președinte al PSD Nemț.

Numele lui a apărut  pe site-ul politiei romane la ”Most Wanted”. El ar fi trebuit să se predea imediat ce a primit decizia instanţei, însă a plecat în Italia.

În primă instanţă primise cu doi ani mai mult decât acum.

Ionel Arsene a fost acuzat că a luat mită 100.000 de euro.

Iniţial, în aprilie 2022, Arsene primise la instanţa de fond (Tribunalul Braşov) o condamnare de 8 ani şi 4 luni, pedeapsă scăzută în 10 martie de Curtea de Apel Braşov la 6 ani şi 8 luni.

CA Braşov a mai decis confiscarea de la şeful CJ Neamţ a sumelor de 80.000 euro şi 80.000 lei.

Ca pedeapsă accesorie, Ionel Arsene nu are mai are dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a alege şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere sau de a exercita atribuţii de conducere în cadrul vreunui partid, formaţiune sau alianţă politică din România pe o perioadă de cinci ani după ce execută condamnarea.

Ionel Arsene a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în anul 2018, pentru trafic de influenţă, infracţiune săvârşită în 2013, în perioada când acesta era deputat.

Conform DNA, în cursul anului 2013, Ionel Arsene, în calitate de deputat şi preşedinte al organizaţiei judeţene Neamţ a PSD, ar fi primit de la o persoană (martor în cauză) suma de 100.000 euro, pentru a-şi folosi influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese şi regimul incompatibilităţilor în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcţie de conducere în administraţia locală.

Concret, Ionel Arsene s-a înţeles cu Gheorghe Ştefan, zis „Pinalti”, fost primar al municipiului Piatra Neamţ, pentru a „scăpa” de preşedintele CJ Neamţ de la acea vreme, Culiţă Tărâţă, lucru care s-a întâmplat.

Gheorghe Ştefan i-ar fi dat lui Arsene 100.000 de euro, bani care trebuiau să ajungă la şeful ANI, în schimbul declarării lui Culiţă Tărâţă în stare de incompatibilitate şi conflict de interese, dar acest lucru nu s-a întmplat. Arsene a primit banii într-un restaurant din Bucureşti.

Înţelegerea dintre cei doi nu a fost respectată, astfel încât Gheorghe Ştefan şi-a cerut banii înapoi, însă nu a primit decât 20.000 de euro, astfel încât el l-a denunţat pe Arsene la DNA.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare