sâmbătă, decembrie 2, 2023

Gabriela Firea: Aproape 300 de copii abandonați în spitale și maternități

Ministrul Familiei, Gabriela Firea a anunțat miercuri că în primele 9 luni ale anului 2022, au fost abandonați în maternități, imediat după naștere, sau în spitale 276 de copii. Practic, UN COPIL A FOST ABANDONAT ÎN FIECARE ZI!

Din fericire, 120 de copii s-au întors în familie sau la alte rude, însă, cei mai mulți dintre micuții părăsiți în unități sanitare au ajuns în grija statului, mai exact 152 de copii.
Cifrele sunt în scădere cu 15% față de aceeași perioadă a anului precedent. În primele nouă luni din 2021, au fost abandonați în spitale 324 de copii, peste jumătate dintre ei, 171 de copii, au ajuns în grija autorităților, iar 143 s-au întors în familie sau la rude, afirmă ministrul.

Chiar dacă numărul cazurilor este în scădere, este o situație dramatică și trebuie tras un semnal de alarmă. Este clar că mamele nu ajung să ia această decizie de neimaginat de bine. În cele mai multe cazuri, mamele sunt tinere disperate, confuze și fără prea mult sprijin. Doar ajutate, aceste fete au șansa să-și crească totuși copiii, a precizat Gabriela Firea.

”Ce trebuie să știe aceste tinere este că pot primi ajutor în centrele maternale deschise în toată țara, la nivelul DGASPC, sub coordonarea colegilor de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție. Sunt 56 de astfel de centre maternale unde mamele care n-au niciun sprijin pot găsi adăpost și cele necesare traiului de zi cu zi, pentru a reuși să-și îngrijească bebelușii”, a arătat ea.

Tot aici sunt și specialiștii care să le învețe cum să-și îngrijească bebelușii și cum să devină mame. Primesc, totodată, consiliere psihologică, juridică și parentală, de planificare familială, de formare a deprinderilor de viață independentă și de facilitare a accesului la servicii medicale de specialitate. Primesc, deci, o șansă să-și facă un rost pentru ele și pentru copiii lor.

Legea prevenirii separării copilului de familie a fost gândită pentru a reduce și acest fenomen grav. Mă bucur că a fost aprobată de Guvern, în urmă cu două săptămâni, pentru că este o schimbare majoră în domeniul social din România. Legea este o premieră și concretizarea unui angajament asumat în PNRR.

Am primit, astfel, undă verde pentru înființarea Observatorului Național al Copilului și schimbăm modul în care vor fi finanțate serviciilor sociale destinate copiilor. Autoritățile locale care vor resurse de la bugetul de stat, pot obține până la jumătate din necesar, dar trebuie să se și zbată pentru acei copii. Astfel, banii de la buget vor veni doar în funcție de numărul copiilor înscriși în Observator.

”Cred că un alt motiv pentru care mamele ajung la acest gest extrem de a-și abandona copiii este lipsa unui sprijin. Venim în ajutorul familiilor în situații vulnerabile cu 50 de milioane de euro, fonduri nerambursabile prin PNRR. Fac din nou un apel către toți primarii din țară, mai ales către cei din mediul rural și din comunitățile vulnerabile, să depună proiecte pentru rețeaua celor 150 de centre de zi. Perioada de depunere a proiectelor se încheie pe 9 februarie. Este foarte important ca toți primarii să știe că fondurile vin pentru construcții de la zero sau pentru modernizarea unor clădiri existente, dar și pentru funcționarea acestor centre o perioadă”, a spus Firea.

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner