Germania ar urma să găzduiască un nou centru NATO

NATO

Germania ar urma să găzduiască un nou centru de planificare şi comandă al Alianței Nord-Atlantice, cel mai probabil în apropierea orașului Bonn.

Acest centru ar urma să se ocupe de desfăşurarea rapidă a trupelor și de transportul de echipamente în Europa, relatează Deutsche Welle.

Oferta, făcută de ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, a fost acceptată de celelalte state membre NATO, a relatat joi agenția dpa, însă decizia finală va fi luată la reuniunea de săptămâna viitoare a miniştrilor apărării din statele care fac parte din alianță.

Ministerul german al Apărării a refuzat să confirme oficial informația, însă a precizat că „posibila instalare a unui centru de sprijin de comandă NATO“ face parte din actualele planuri ale Alianței și este normal ca Germania, având în vedere poziția sa geografică și rolul jucat în NATO, să fie luată în calcul pentru a-l găzdui.

Un alt centru NATO de comandă va fi înființat în SUA, având ca sarcini securizarea rutelor aeriene şi maritime între America de Nord și Europa.

Măsurile vin în contextul creșterii tensiunilor dintre Alianța Nord-Atlantică și Rusia.