Grav semnal de alarmă / Scrisoare de avertizare din partea comisarului Corina Creţu, prezentată de liberali

corina cretu

O scrisoare de avertizare pentru guvernul de la Bucureşti, care aparţine comisarului european pentru politici regionale, Corina Creţu, a fost publicată luni de către deputatul PNL Lucian Bode.

El susţine că scrisoarea ar fi fost trimisă de Corina Creţu premierului Viorica Dăncilă şi miniştrilor Fondurilor Europene, Rovana Plumb, şi Transporturilor, Lucian Şova, iar în document comisarul european îşi exprimă îngrijorarea cu privire la planificarea şi implementarea proiectelor de infrastructură de transport.

În scrisoarea trimisă în 25 aprilie, Corina Creţu se arată extrem de îngrijorată cu privire la planificarea şi implementarea proiectelor de infrastructură de transport cofinanţate de Fondul de coeziune şi Fondul european de dezvoltare regională.

PNL„Pentru a permite absorbţia alocaţiilor bugetare disponibile în anii următori este nevoie ca proiecte noi să fie lansate urgent pe teren. În acest sens, autorităţile române vor trebui să acorde o atenţie deosebită exerciţiilor bugetare pentru 2019 şi anii ulteriori pentru a se evita dezangajarea de fonduri, întrucât proiectele aflate în a doua fază se vor apropia de finalizare, iar noile proiecte riscă a fi încă în faza de demarare, fără să genereze cheltuielile necesare. (…) Salut faptul că noi proiecte sunt în curs de pregătire pentru a fi înaintate Comisiei, dar în acelaşi timp îmi exprim îngrijorarea faţă de nivelul scăzut de maturitate al acestora”, se arată în documentul prezentat de PNL.

Scrisoarea mai evidenţiază că pregătirea proiectelor este foarte slabă şi, prin urmare, concentrată pe un număr limitat de investiţii, ceea ce înseamnă că întârzierile înregistrate în implementarea acestor câteva proiecte ar putea conduce la dezangajări imediate în anul respectiv, periclitând astfel nu numai axele prioritare pe transport din cadrul POIM, cât şi politica de coeziune în România în general.

„De la Bruxelles se cere implicare din partea celor două ministere în procesul de implementare a proiectelor de infrastructură. Noi îi cerem doamnei Viorica Dăncilă să-şi depună mandatul din fruntea Executivului, iar odată cu ea să plece şi cei doi miniştri Rovana Plumb şi Lucian Şova. Eşecul guvernării PSD-ALDE la acest capitol nu mai poate fi tolerat”, a declarat deputatul PNL.

Ministrul Transporturilor reunoaşte existenţa scrisorii, dar nu îşi asumă eşecurile/
Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a recunoscut existenţa scrisorii, dar a arătat că aceasta face de fapt referire la perioade anterioare exerciţiului pe care Ministerului Transportului îl are în ultimul an.

„Am văzut această scrisoare. Mâine (n.r. marţi) avem întâlnire cu toţi antreprenorii care lucrează atât în infrastructura pe rutier, cât şi pe feroviar. Ceea ce este conţinut în scrisoarea doamnei Corina Creţu cred că face referire la perioade anterioare exerciţiului pe care îl avem noi în ultimul an. Din perspectiva absorbţiei pe fonduri europene, din POIM, infrastructură, nu este singura responsabilă. POIM gestionează şi alte domenii şi probabil că există nişte raţiuni pentru care doamna Corina Creţu a făcut acest lucru. (…) Avem grijă ca niciun proiect să nu se blocheze şi sigur că ne străduim să ţinem cont de greşelile trecutului, dacă acestea au fost. La această oră, în gestiunea Ministerului Transporturilor proiecte pe infrastructură deja sunt la un grad de supracontractare pregătită care depăşeşte 200%”, a declarat Şova la Palatul Parlamentului, la finalul unei discuţii cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care a durat mai bine de o oră.