Guvernul Cîțu a fost demis de Parlament în plină criză sanitară, scrie presa internațională

Principalele agenţii de presă internaţionale au relatat pe larg marţi despre căderea guvernului român condus de Florin Cîţu, menţionând că adoptarea moţiunii de cenzură de parlament, în plină criză sanitară, marchează începutul unei perioade de instabilitate politică, potrivit Agerpres.

Sub titlul ”România: guvern răsturnat în plină criză sanitară”, agenţia France Presse scrie că premierul Florin Cîţu, ”un fost bancher în vârstă de 49 de ani, a devenit oaia neagră atât a dreptei, cât şi a stângii”.

”Aliaţi improbabili în timpuri normale, aleşii USR PLUS (centru-dreapta), fostă membră a coaliţiei guvernamentale, Partidul Social-Democrat (PSD, opoziţie) şi partidul de extremă dreapta AUR au votat concertat pentru a destitui executivul. Liberalii (PNL, la putere) au boicotat votul, denunţând o acţiune ‘iresponsabilă’ a celor trei formaţiuni’ ”, notează AFP.

Ideea este remarcată şi de agenţia britanică Reuters: ”USR şi-a unit forţele cu opoziţia ultranaţionalistă AUR şi cu social-democraţii pentru a-l înlătura marţi pe Cîţu”, potrivit Agerpres.

La rândul său, agenţia de presă germană DPA scrie că ”USR a părăsit coaliţia după ce Cîţu, susţinut pe preşedintele Klaus Iohannis, a concediat doi miniştri USR”, adăugând că USR îl mai acuză pe Florin Cîţu, printre altele, de lipsa de dorinţă de realizare a reformelor şi de adoptarea unui stil de conducere autoritar.

AFP subliniază că formarea unei majorităţi se anunţă o misiune complicată, cu atât mai mult cu cât noua criza politică se produce într-o perioadă când România înregistrează creşteri ale numărului de noi cazuri de COVID-19, mai mulţi medici evocând ”condiţii de război” în spitale.