Guvernul intervine de urgenţă pentru refacerea Mănăstirii Râmeţ afectată de incendiu

manastirea ramet

Guvernul României va interveni, în regim de urgenţă, pentru înlăturarea efectelor incendiului care a afectat  Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” de la Râmeţ, judeţul Alba, unul dintre cele mai vechi aşezăminte culturale din Transilvania, a anunţat un comunicat de presă al executivului.

În acest sens, premierul Viorica Dăncilă a solicitat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, ca prin Compania Naţională de Investiţii, să înceapă lucrările de refacere a aşezământului monahal imediat ce vor fi transmise evaluarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi documentaţia tehnică necesară.

Guvern„Mănăstirea de la Râmeţ este nu doar un monument istoric valoros, ci şi o pagină de istorie a vieţii monahale şi preocupărilor culturale ale românilor din această regiune. Este datoria şi responsabilitatea noastră să protejăm aceste valori si să avem grijă ca generaţiile viitoare să le cunoască”, afirmă premierul potrivit comunicatului citat.

Într-o primă etapă, prin lucrările efectuate, se vor lua toate măsurile pentru punerea în siguranţă a clădirii, urmând ca, ulterior, să continue proiectul de refacere a  Mănăstirii de la Râmeţ şi de înlăturare a efectelor incendiului.

Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” este în prezent beneficiar al unui proiect în valoare de 5,8 milioane de lei, finanţat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Compania Naţională de Investiţii, prin care se urmăreşte consolidarea Muzeului şi clădirii paraclis din cadrul Ansamblului Mănăstirii Râmeţ.

Cele două proiecte, respectiv cel de intervenţie în regim de urgenţă pentru refacerea părţilor afectate de incendiu, şi cel pentru consolidarea Muzeului şi clădirii paraclis din cadrul Ansamblului Mănăstirii Râmeţ, vor fi complementare.