Guvernul stabilește amenzi usturătoare pentru șoferi

sedinta de guvern

Guvernul  a adoptat, luni,  o ordonanţă care interzice șoferilor ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului sau a oricărui dispozitiv mobil cu funcţii de înregistrare ori redare text, foto sau video.

Potrivit modificărilor aduse de Guvern, șoferii care folosesc sau țin în mână telefonul sau dispozitivul mobil cu funcții de înregistrare sau redare text, foto sau video (precum tabletele, camerele foto sau video) în timp ce conduc pe drumurile publice riscă  să fie amendați. Sancțiunea este de 6-8 puncte amendă (870-1.160 lei) şi 4 puncte de penalizare pentru cei care conduc autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai.

Permisul șoferilor de autovehicule va fi suspendat 30 de zile pentru încălcarea legii dacă fapta este comisă în același timp cu altă contravenție pentru circulația vehiculelor.

Pentru persoanele ce folosesc un vehicul care nu necesită permis, amenda este aceeași ca la conducătorii de autovehicule: de la 6 la 8 puncte de amendă.

În legislația rutieră actuală, șoferilor le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când sunt la volan, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip „mâini libere”. Nerespectarea acestei norme este sancționată cu 2-3 puncte amendă și 2 puncte de penalizare.

”S-a constatat faptul că folosirea telefonului mobil inteligent și a altor dispozitive electronice de comunicare sau divertisment, în timpul mersului, reprezintă unul dintre principalii factori de distragere a atenției pentru conducătorii de autovehicule, constituind o reală problemă pentru siguranța rutieră, prin amploarea și frecvența acestui fenomen”, se arată în nota de fundamentare.