Haos în Capitală: Transportul de suprafaţă e paralizat, nebunie la metrou; Nicuşor Dan acuză PSD, Prefectura se teme de violenţe

Conducerea STB a anunțat joi dimineață că va face plângeri penale unor lideri de sindicat și va cere în instanță suspendarea grevei ilegale. Directorul companiei Adrian Cîrț a anunțat, într-o conferință de presă, că așteaptă sindicaliștii la negocieri la ora 14.00, scrie stiripesurse.ro.

Adrian Cîrț spune că membrii de sindicat sunt manipulați și că există lideri de sindicat care au interese comerciale legate de societate. El a invocat nereguli în modul în administrarea și facturarea pieselor de schimb, a vorbit de furt de carburant, precum și de faptul că liderii de sindicat fac presiuni pentru ca un centru de sănătate la care sindicatul este acționar să devină furnizor de servicii pentru companie, deși practică prețuri „exorbitante”, mult mai mari decât cele din piață.

Angajații Societății de Transport București au intrat joi dimineață în grevă spontană, după acțiunea de protest de miercuri.

Adrian Criț vorbește și de faptul că solicitarea angajaților de majorare cu 200 de lei a salariilor nu poate fi îndeplinită, după majorarea cu 10% de anul trecut, pentru că ar duce la insolvența companiei. Directorul spune că salariul mediu brut în STB în 2021 a fost de circa 7.000 de lei, iar impactul bugetar al solicitării angajaților este de 100 de milioane de lei pe an.

Directorul spune că în cazul unei greve ar trebui asigurate 30% din serviciile pe care STB le oferă în mod normal.

STB are 10.600 de angajați.

Pe de altă parte, primarul Capitalei Nicușor Dan susține că greva de la STB e orchestrată de Partidul Social Democrat.

„Avem o grevă la STB, acțiune foarte gravă care afectează foarte mulți bucureșteni.

Este o grevă ilegală pentru multe motive. În primul rând, suntem în stare de alertă și nu se fac greve.

Chiar dacă n-am fi în stare de alertă există obligație legală ca pentru transportul public să fie asigurată o activitate de o treime, lucru care nu se întâmplă.

Acțiunea în instanță este scrisă și depusă la tribunalul Bucuresti de către STB prin care solicită judecătorilor să constate că ațcțiunea este ilegală.

Va fi o cerere de intervenție din partea municipalități care este și ea scrisă pentru că această grevă afectează viața a sute de mii de bucureșteni.

Nu este o grevă spontană, așa cum se afirmă. E o grevă orchestrată de sindicatul reprezentantiv și avem dovezile. Avem deja scrise plângerile penale împotriva liderilor de sindicat.

Este o grevă politică al cărui vinovat este domnul Petrariu, consilier general și lider de sindicat.

Îmi pare rău că șoferii au căzut în plasa acestor manipulări care au un substrat politic.

Fac apel la șoferi să înțeleagă gravitatea acțiunilor lor și să reia activitatea.

Vreau să le transmit șoferilor care participă la această grevă că sunt deschis la un dialog cu ei, dar nu prin intermediul liderilor de sindicat care au organizat acest protest ilegal”, a spus Nicușor Dan, în cadrul unei conferințe de presă.

Metrorex introduce în circulaţie toate trenurile disponibile din flotă şi va circula în orele de vârf la un interval minim posibil, informează compania.
Anunţul Metrorex vine în urma protestelor declanşate de angajaţii Societăţii de Transport Bucureşti joi dimineaţa.

„Metrorex a luat toate măsurile necesare pentru preluarea unui număr crescut de călători”, dau asigurări reprezentanţii societăţii de transport subteran.

Totodată, în vederea respectării măsurilor pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei COVID-19, Metrorex va acţiona în conformitate cu planul întocmit în acest sens. Astfel, pentru evitarea situaţiilor de supraaglomerare, monitorizarea traficului se face pe trei paliere: la nivelul trenurilor, prin mecanici, la nivelul staţiilor, prin impiegaţii de mişcare, la nivel centralizat, prin operatorii de circulaţie, iar sosirea trenurilor la acelaşi peron, în staţiile aglomerate, să se realizeze pe cât posibil alternativ, astfel încât să nu se înregistreze valori crescute ale traficului de călători într-un interval scurt de timp.

„Metrorex, împreună cu Poliţia Metrou, Jandarmeria şi firma de pază, ia măsuri de fluidizare a punctelor aglomerate, în special în staţiile de corespondenţă (Piaţa Victoriei 1 şi 2, Piaţa Unirii 1 şi 2, Dristor 1 şi 2, Nicolae Grigorescu 1 şi 2, Eroilor 1 şi 2, Basarab 1 şi 2, Gara de Nord 1 şi 2). Situaţiile de supraîncărcare sunt raportate de urgenţă la Dispecerul Central Metrorex care avizează operativ paza şi Poliţia Metrou, în vederea ordonării/limitării accesului în staţiile cu probleme. În cazul în care se produce supraaglomerare în staţii, personalul Metrorex, împreună cu Poliţia Metrou şi agenţii de pază, va degaja intrările prin limitarea accesului călătorilor la peron, până la defluirea traficului”, spune compania, într-un comunicat.

În plus, Poliţia Metrou va realiza acţiuni de patrulare în staţiile cu afluenţă de călători, pentru respectarea regulilor de acces şi distanţare socială.

Sindicaliştii din Societatea de Transport Bucureşti (STB) au întrerupt lucrul joi dimineaţa, mai multe vehicule din parcul STB SA fiind blocate în depouri şi autobaze, a anunţat STB.

Conducerea societăţii transmite că întreruperea lucrului este o acţiune ilegală şi nu se vor plăti orele nelucrate salariaţilor implicaţi.

Câteva sute de sindicalişti din Societatea de Transport Bucureşti (STB) au participat miercuri la un miting de protest în faţa sediului instituţiei, solicitând demisia directorului general.

„Oamenii sunt supăraţi în primul rând din cauza refuzului directorului general de a negocia un nou Contract Colectiv de Muncă, unul care să asigure şi o creştere minimă de salarii, plecând de la rata inflaţiei şi ceea ce se întâmplă cu preţurile, din cauza lipsei dialogului social cu actualul director general. Oamenii cer demisia directorului general. Directorul general a luat decizii unilaterale nu numai în ceea ce priveşte contractul colectiv de muncă, dar şi în alte situaţii când a decis de capul dumnealui fără să se consulte şi cu noi, conform Contractului Colectiv de Muncă şi conform legii dialogului social, pentru că totuşi noi reprezentăm un sindicat cu peste 8.500 de membri”, a afirmat miercuri preşedintele Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti, Vasile Petrariu.

Preşedintele Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti a explicat că angajaţii sunt nemulţumiţi deoarece bugetul STB pe anul în curs prevede un fond de salarii mai mic decât cel de anul trecut.

Conform Prefecturii Capitalei, în această dimineaţă, prefectul Municipiului Bucureşti, în virtutea atribuţiilor legale, privind respectarea ordinii publice şi menţinerea climatului de pace socială , directorul general al Poliţiei Capitalei şi directorul general al Jandarmeriei Bucureşti, au dispus măsuri operative, în sprijinul populaţiei afectate de greva lucrătorilor STB:

– Suplimentarea efectivelor de poliţie şi jandarmerie în zona staţiilor de metrou , atât în interior cât şi la exterior, în scopul asigurării unui flux normal, pentru prevenirea oricăror incidentre şi prevenirea aglomerărilor , în context pandemic.

– A fost suplimentat efectivul de poliţie rutieră, care împreună cu poliţia locală asigură fluidizarea traficului în principalele intersecţii.

– Informarea cetăţenilor aflaţi în staţiile STB, prin echipajele de poliţie şi jandarmerie, cu privire la situaţia generate de grevă.

Metrorex a informat cu privire la utilizarea întregii flote, de trenuri, disponibilă pentru a prelua un flux cât mai mare de călători şi pentru reducerea timpilor de aşteptare în staţii.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare