marți, decembrie 5, 2023

Harghita: Consiliul Judeţean achiziţionează aparate drug test pentru Inspectoratuul de Poliţie Judeţean

Consiliul Judeţean (CJ) Harghita va achiziţiona aparate drug test pentru Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ), conducerea instituţiei precizând că se implică în prevenirea şi combaterea consumului de droguri.

Preşedintele CJ, Borboly Csaba, a precizat, într-o conferinţă de presă, că vor fi cumpărate două sau trei aparate drug test, care vor fi date IPJ Harghita în regim de comodat, procedura de achiziţie fiind în curs de derulare.

El a explicat că este dispus să finanţeze achiziţionarea mai multor dispozitive de acest gen, dar deocamdată aceasta a fost solicitarea din partea IPJ Harghita.

Borboly a punctat faptul că instituţia pe care o conduce se implică în prevenirea şi combaterea fenomenului consumului de droguri, la nivelul Consiliului Judeţean fiind înfiinţat, încă de anul trecut, un grup de lucru care se ocupă cu această problematică, după ce s-au primit plângeri din partea părinţilor din zona Cristuru Secuiesc, legate de consumul de droguri.

Acesta a dezvăluit că, tot anul trecut, a primit o sesizare anonimă legată de consumul şi vânzarea de droguri lângă Palatul Administrativ, unde îşi au sediul Consiliul Judeţean şi alte instituţii publice, moment în care a sesizat imediat Poliţia.

‘Cineva a venit la mine şi mi-a zis că unul dintre locurile unde se vând droguri este la Palatul Administrativ. Este unul dintre stâlpi, dacă acolo cineva se opreşte şi stă acolo înseamnă că are de vânzare drog. (…) Eu atunci am sesizat Poliţia, atunci am pus lumină şi seara şi noaptea şi peste tot, pentru că femeile de serviciu au găsit şi chiar ace acolo, nu numai sticlă de Săniuţă (băutură spirtoasă – n. red.)’, a declarat Borboly Csaba.

Sub arcadele Palatului Administrativ din Miercurea-Ciuc, cu precădere în timpul serii sau în weekend, pot fi văzuţi tineri care stau de vorbă sau ascultă muzică.

Potrivit lui Borboly Csaba, Consiliul Judeţean intenţionează să aloce sume pentru finanţarea unor proiecte ce vizează prevenirea consumului de droguri, dar doreşte şi crearea unui cadru sigur, astfel încât copiii şi părinţii să poată furniza informaţii despre cei care vând droguri, fără să se teamă de repercursiuni, informaţii care să fie verificate, ulterior, de Poliţie.

Borboly a susţinut că există o teamă foarte mare în rândul copiilor să dezvăluie aceste informaţii, iar dacă s-ar putea crea un sistem sigur, atunci ar fi ‘ceva excepţional’.

Prezent la conferinţa de presă, directorul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Harghita, dr Peter Szilard, a vorbit despre importanţa educaţiei, precizând că acum există aşa-numitele ‘droguri de petrecere’, iar tinerii trebuie să fie foarte atenţi pentru a nu consuma fără să ştie aceste substanţe, care le-ar putea fi puse în băutură.

El a spus că echipajele de la Ambulanţă au fost solicitate chiar şi în Harghita, în cazul unor tinere care sufereau de amnezie, fiind preluate din diverse locuri, de pe câmp sau din faţa unor imobile, fără să ştie în ce condiţii au ajuns acolo.

Dr Peter Szilard spune că este în creştere numărul solicitărilor ce vizează tineri despre care se presupune că au consumat diverse substanţe psihoactive şi trebuie găsite metode de prevenire.

‘Nu pot să dau o cifră, dar sunt în creştere (numărul de cazuri – n.red). Şi trebuie să ne gândim în timp util, împreună cu autorităţile locale judeţene, că e mai bine să previi decât atunci când a crescut la un nivel mare să începi să educi copiii, părinţii. (…) E mai costisitor ca să reduci, decât să previi’, a conchis şeful SAJ Harghita. AGERPRES / (A, AS – autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă)

Sursa: PRESSONLINE

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner