joi, ianuarie 20, 2022

Hunor anunţă că ATACĂ Ordonanţa lui Orban referitoare la schimbarea sistemului electoral la Avocatul Poporului

Liderul UDMR,, Kelemen Hunor, a anunţat luni că ia în calcul sesizarea Avocatului Poporului să sesizeze CCR pentru Ordonanţa de Urgenţă referitoare la schimbarea sistemului electoral, adăugând că nu a reuşit să-l convingă pe premierul Ludovic Orban să renunţe la trimiterea acesteia în Parlament

„Astăzi am avut la ora 9,00 o întâlnire la guvern cu domnul prim ministru desemnat, preşedinte al PNL.

Eu am încercat să-l conving să nu mai trimită Ordonanţa de Urgenţă la Cameră, la Parlament, acea Ordonanţă care schimbă sistemul electoral în mod mascat, şi am propus să încercăm să iniţiem un proiect de lege împreună cu toţi cei care credem că anticipatele sunt binevenite, că pot fi organizate, un proiect de lege în care reducem termenul de 90 de zile şi mai reglementăm şi celelalte chestiuni, inclusiv pentru diaspora, dar nu cred că am reuşit să-l conving pe premier. (…) Vom schimba sau va schimba Guvernul regulile jocului, după ce am intrat pe procedură, ceea ce este inacceptabil să schimbi regulile jocului după ce ai început procedura de dizolvare a Parlamentului, pe de o parte. Pe de altă parte schimbă OUG sistemul nostru electoral. (…) Dacă dacă tu spui că fiecare votează unde doreşte, unde se trezeşte duminică dimineaţa, oriunde în ţară, schimbi în mod mascat acest sistem. Nici măcar nu este un sistem gândit, este o prostie, fiindcă un sistem gândit ar însemna că ai şi o listă naţională, ai şi o listă judeţeană(…) Mă voi adresa instituţiei Avocatului Poporului cerând, dacă va apărea această OUG în Monitorul Oficial să sesizeze CCR, vom vedea ce va face doamna Weber”, a declarat Kelemen Hunor la Parlament.

El a adăugat că există 60 de zile la dispoziţie dacă ne gândim la dizolvarea Parlamentului şi la convocarea alegerilor anticipate.

  • “Momentan n-avem de ce să ne grăbim fiindcă oricum trebuie să aşteptăm 60 de zile. (…)  Avem un guvern care administrează treburile ţări şi dacă pică al doilea guvern condus de Orban tot ei rămân interimari,şi dacă pică al doilea guvern, tot ei rămân până cînd se implinesc cele 60 de zile, findcă cele două chesituni sunt cumulative – 60 de zile şi două guverne respinse.

De aceea eu cred că nu ar trebui să votăm acest guvern, nici să respingem nici sa votăm pănă când nu vedem dacă se poate modifica OUG în parlament, fiindcă oricum e de aşteptat. Dacă se poate modifica OUG în sensul de a elimina tot ce este necionstituţonal, atunci sigur se poate trece la vot. Dacă nu , atunci trebuie să vedem cum ne vom comporta. Nu e vorba de tergiversare, trebuie o discuţie cu toţi liderii, trebuie o discuţie cu fiecare şi cu toţii la masă, să vedem dacă se poate ajunge la o astfel de situaţie, Altfel ne vom trezi că la un moment dat acest Guvern sau următorul Guvern va fi votat, va fi investit, nu vor fi anticipate. Nu poţi să schimbi sistemul electoral, să schimbi regulile jocului brusc când eşti în procedură”, a precizat liderul UDMR.

 

spot_img
Campanii publicitare
    sales banner