IMAGINI cu Iohannis care-a păstrat distanța față de cei doi candidați la șefia PNL – niciun tratament special cu prilejul „Zilei Eroilor”

Astăzi, joi, preşedintele Klaus Iohannis a participat alături de cei doi candidați la președinția PNL, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban și premierul Florin Cîţu, la ceremonia organizată cu prilejul „Zilei Eroilor” de la Monumentul „Mormântul Ostaşului Necunoscut” din Capitală.

Conform imaginilor, președintele Iohannis nu a dat noroc cu niciunul dintre candidații pentru șefia PNL, s-a salutat doar scurt din cap cu ei și atât, niciun tratament special.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban: Ziua Înălțării este pentru noi de mai bine de un secol și ziua în care onorăm memoria celor mai buni dintre fiii patriei, cei ale căror fapte au pus temelia libertății noastre de astăzi.

Orban Ziua Eroilor
Foto:facebook.com/ludovicorban

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a transmis, joi, un mesaj de Ziua Eroilor, menţionând că trebuie onorată memoria „celor mai buni dintre fiii patriei, ale căror fapte au pus temelia libertăţii de astăzi”.

„Ziua Înălţării este pentru noi, de mai bine de un secol, şi ziua în care onorăm memoria celor mai buni dintre fiii patriei, cei ale căror fapte au pus temelia libertăţii noastre de astăzi. Peste un milion de români şi-au sacrificat viaţa, au murit pe front, au fost declaraţi dispăruţi, au suferit teribile regimuri de prizonierat din care mulţi nu s-au mai întors pentru a face România aşa cum am moştenit-o noi. Încă din primele ceasuri ale existenţei sale, naţiunea română s-a ridicat prin faptele acestor oameni, femei şi bărbaţi rămaşi adesea anonimi, al căror destin este împletit indisolubil cu destinul ţării”, a scris Orban, pe Facebook.

\

Acesta a menţionat că trebuie amintite sacrificiile sincere făcute pe front de oamenii simpli, chemaţi să lupte în armata ţării.

„Recunoaşterea internaţională a existenţei Statului Român s-a obţinut după războiul din 1877-1878, în care poporul a plătit cu vieţile celor mai curajoşi şi mai buni dreptul de a avea un stat independent. Apoi, în Primul Război Mondial am pierdut peste o jumătate de milion de români, pe front şi în spatele frontului, combatanţi şi necombatanţi, dar cu toţii angajaţi în lupta pentru întregirea ţării şi pentru rezistenţa în faţa ocupaţiei. Triumful de la 1918, România Mare, este înainte de toate victoria lor, a celor care n-au putut sa o vadă decât cu inima. Al Doilea Război Mondial a fost teribil, cu sutele de mii de morţi, dispăruţi, răniţi şi prizonieri, dar şi cu sutele de mii de civili care au fost victime ale sinistrelor epurări etnice. Fără a uita vinovăţiile celor responsabili, trebuie să ne amintim şi de sacrificiile sincere făcute pe front de oamenii simpli, chemaţi să lupte în armata ţării, oameni care, în numele idealului patriotic, şi-au pus încrederea în liderii de atunci ai naţiunii”, a adăugat Orban.

Liderul PNL a arătat că decretarea în 1920 de către România a Zilei Eroilor este „un act de reconciliere cu trecutul” şi „un gest de toleranţă şi de iertare onorează cel mai bine spiritul sacrificiului făcut de eroii neamului”.

„România este astăzi parte a Uniunii Europene şi a Alianţei Nord-Atlantice, dar liniştea pe care o avem în fiecare zi, încrederea în viitor, sunt încă plătite cu viaţa sau cu sănătatea de către militarii noştri în războaiele în care avem datoria să participăm. În mijlocul suferinţelor, poporul nostru s-a ridicat mai puternic, iar dovada tăriei sale sufleteşti este faptul că în 1920 România a fost prima ţară care, decretând o Zi a Eroilor, i-a îmbrăţişat deopotrivă pe toţi cei căzuţi pe front. Indiferent de ce parte şi-au pierdut viaţa, într-un act de reconciliere cu trecutul. Acest gest de toleranţă şi de iertare onorează cel mai bine spiritul sacrificiului făcut de eroii neamului, care au plecat la război, dar au luptat pentru a câştiga pacea. Să le respectăm memoria ca adevăraţi patrioţi, arătând aceeaşi forţă morală a împăcării cu trecutul şi cu prezentul”, a mai menţionat președintele camerei Deputaților..

Orban a transmis recunoştinţă eroilor, menţionând că le datorăm viaţa de astăzi şi viitorul României.

„Nu există sat sau oraş în această ţară în care să nu se afle un monument dedicat eroilor care nu s-au mai întors din luptă sau morminte pe care sunt pomenite numele celor căzuţi, nu există familie în trecutul căreia războiul să nu fi cerut un preţ, nu există biserică în care să nu se audă rugăciunea pentru eroii neamului şi nici drum important care să nu fie străjuit de un cimitir militar. Să ne plecăm în faţa lor cu pietate şi recunoştinţă, având conştiinţa faptului că niciodată nu vom putea înţelege, până la capăt, cât de mult le datoram pentru viaţa noastră de astăzi şi pentru viitorul României”, a conchis Ludovic Orban.

Premierul Cîțu: Să le cinstim memoria, promovând şi ducând mai departe, la rândul nostru, valorile pentru care eroii neamului au luptat, pentru o Românie cu care să se mândrească şi urmaşii generaţiilor de astăzi

Cîțu Ziua Eroilor
Foto:facebook.com/florinVcitu

Memoria eroilor neamului trebuie cinstită promovând şi ducând mai departe valorile pentru care aceştia au luptat, pentru o Românie cu care să se mândrească şi urmaşii generaţiilor de astăzi, afirmă prim-ministrul Florin Cîţu într-un mesaj adresat cu ocazia Zilei Eroilor şi a sărbătorii Înălţării Domnului.

„Îi omagiem astăzi pe eroii poporului român căzuţi la datorie în războaiele purtate de Armata României ori în misiuni desfăşurate în teatrele de operaţii. Marcată ca în fiecare an într-o zi importantă din calendarul sărbătorilor creştin-ortodoxe, praznicul Înălţării Domnului, Ziua Eroilor simbolizează recunoştinţa pentru toţi cei care de-a lungul timpului au apărat ţara chiar şi cu preţul vieţii, au luptat pentru credinţa strămoşească, pentru dreptate, libertate şi, în istoria recentă, au pierit reprezentând România cu mult curaj şi înalt profesionalism în diferite misiuni desfăşurate alături de partenerii noştri internaţionali.

Ne gândim la cei dispăruţi. Să le cinstim memoria, promovând şi ducând mai departe, la rândul nostru, valorile pentru care eroii neamului au luptat, pentru o Românie cu care să se mândrească şi urmaşii generaţiilor de astăzi. Şi avem această şansă, aducând România acolo unde îi este locul, în rândul statelor democratice, libere şi dezvoltate economic”, a transmis Florin Cîţu, joi.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare