Îmbarcare prin recunoaștere biometrică a feței la un aeroport din Spania

biometric

AENA a lansat un proiect pilot la aeroportul din Menorca, care permite pasagerilor accesul în zona de control și îmbarcarea în avion fără documente, prin recunoaștere facială, utilizând detectoare biometrice.

  • Proiectul, dezvoltat de companiile everis Aeroespacial, Defensa y Seguridad (ADS) și Dormakaba España în cooperare cu Air Europa, este primul sistem de identificare biometrică pentru autoîmbarcare care funcționează într-un aeroport spaniol. 

Încorporarea recunoașterii biometrice faciale și un proces inițial de înregistrare, care are loc în momentul în care pasagerul ajunge la aeroport și care se poate realiza în două moduri: la ghișeul de check-in sau printr-un automat proiectat special pentru acest scop, fac posibilă funcționarea acestui sistem.

Un aspect cheie al sistemului este fiabilitatea procesului de înscriere, bazat pe utlimele tehnologii, cum ar fi verificarea documentelor prin aplicarea a trei lumini (vizibile, infraroșii și ultraviolete) sau încorporarea unor detectori de mișcare în testul de recunoaștere a feței, care împiedică utilizarea fotografiilor, clipurilor video sau măștilor (sistem anti-spoofing). Când pasagerul se apropie de primul filtru de securitate care limitează accesul la zona de îmbarcare, sunt preluate imagini, iar  ușile se vor deschide odată ce a fost verificată  identitatea și valabilitatea informațiilor, fără a fi necesară utilizarea unui boarding-pass. În mod similar, la poarta de îmbarcare nu va fi necesară prezentarea documentelor, odată informațiile biometrice verificate sistemul  preluând automat cardul de îmbarcare și permițând intrarea în avion.

Proiectul a poziționează Spania ca lider în managementul traficului de pasageri, pentru îmbunătățirea securității și facilitarea tranzitului acestora pe aeroporturi.

Sursa: cu sprijinul consilierilor economici din rețeaua externă a MMACA