ÎNCĂ UN ”DIVORȚ” ? / Alianța de 45 de zile dintre Ponta și Tăriceanu pare că s-a RUPT

divort tariceanu ponta

Alianța de 45 de zile: Ruptura dintre Ponta și Tăriceanu s-a produs deja și nu mai este cale de întors, este titlul unui editorial al Denisei Miron, colaborator la stiripesurse.ro

  • Conform jurnalistei, ”luna de miere a proaspetei alianțe politice între Pro România și ALDE pare să se fi terminat abrupt, iar divorțul așteaptă cuminte după colț.

El se va produce și oficial, foarte probabil, după moțiunea de cenzură. În aceste zile, liderii celor două formațiuni, Ponta și Călin Popescu Tăriceanu se evită, iar când sunt constrânși de situație să își vorbească, cuvintele sunt puține iar atmosfera, glacială. Această stare de fapt este confirmată de mai multe surse apropiate celor doi.”

Conform aceleiași surse, ”Asocierea dintre cei doi a fost, de la bun început una de fațadă. Ea a stârnit atât furia celor dați afară din ALDE pe filiera Daniel Constantin, care s-au văzut nevoiți să colaboreze cu Tăriceanu, cât și a vechilor lideri din PNL, împreună cu care Tăriceanu a format ALDE și care au refuzat să părăsească guvernarea și să îi predea partidul lui Ponta.

În realitate, alianța dintre Ponta și Tăriceanu a fost strict una de conjunctură, fiecare dintre ei căutând o cale să îl surclaseze pe celălalt și să obțină cele mai multe avantaje politice. Dovadă stau negocierile paralele pe care cei doi le-au purtat, în ultima perioadă.

Victor Ponta este pe cai mari în aceste zile, doar că nu sunt caii lui. După ce i-a destructurat lui Tăriceanu partidul și la dizolvat în propriul grup parlamentar, Ponta se consideră liderul de facto al micii alianțe și negociază în numele tuturor.

Așadar, el a oferit public soluția salvatoare post-moțiune: Guvern PSD-Pro România-ALDE cu premier fără apartenență politică și, bineînțeles, cu un PSD fără Dăncilă, Fifor și Teodorovici.

Doar că Tăriceanu nu este Sorin Grindeanu, pe care Ponta l-a baricadat în Palatul Victoria anul trecut. Tăriceanu este, la rândul său, un maestru al jocurilor de culise și nu avea de gând să îl lase pe mai tânărul aspirant la același titlu să îl bată cu propriile arme. Așa că a negociat și el separat, însă nu odată, ci de două ori!

Așadar, Tăriceanu are în portofoliu două înțelegeri: una cu Ludovic Orban, prin care se angajează că ruinele ALDE pe care încă le mai controlează vor susține un guvern al PNL, dar și una separată, direct cu președintele Iohannis, prin care va susține un guvern de dreapta, cu un premier apolitic, fără Orban și Ponta.

Se pare că această alianță politică între cei doi foști premieri este condamnată la dispariție, așa cum cei mai mulți au prevestit încă de la înființarea ei. Singurii care vor rămâne cu buza umflată vor fi credulii și ignoranții din ALDE și Pro România, care chiar au crezut că cei doi chiar vor să construiască ceva de viitor. În aceste condiții este interesant de urmărit ce se va întâmpla cu Mircea Diaconu, candidatul căruia Pro România și ALDE i-au jurat sprijin politic și mai ales logistic masiv, dar în final se dovedește că acesta a rămas în aer. Oricât și-ar dori să facă performanță cunoscutul actor, campania la firul ierbii doar cu UN OM devine o misiune sinucigașă și o mare problemă pe mai departe pentru cariera acestuia.”

Sursa: stiripesurse.ro