Începe reuniunea miniştrilor apărării din statele membre ale NATO

NATO

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru, va participa, în zilele de 21 şi 22 octombrie, la Reuniunea miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, care se va desfăşura la Cartierul General NATO de la Bruxelles.

Reuniunea reprezintă o bună oportunitate pentru evaluarea implementării deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Bruxelles din 14 iunie, cât şi în perspectiva pregătirii Summit-ului de la Madrid din iunie 2022.

În prima zi a reuniunii, miniştrii apărării vor discuta, în format aliat, în cadrul a două sesiuni distincte, aspecte importante subsecvente implementării posturii de descurajare şi apărare, respectiv contribuţia NATO la lupta împotriva terorismului, modalităţile prin care se pot prezerva progresele înregistrate în domeniu şi viitorul rol al NATO în combaterea terorismului, cu accent pe Afganistan.

A doua zi este dedicată unei sesiuni de lucru în formatul Grupului de Planificare Nucleară (NPG), în cadrul căreia miniştrii vor avea ocazia să discute asupra posturii nucleare a NATO.

Ultima sesiune cu partenerii, la care sunt invitaţi să participe Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borell şi miniştrii apărării din Finlanda şi Suedia, va aborda procesele de revizuire strategică derulate în cadrul NATO şi UE.

În marja reuniunii, secretarul de stat român va semna Declaraţia de intenţie privind aderarea României la Iniţiativa pentru constituirea Fondului Comun pentru Inovare (Venture Capital Fund), instrument financiar asociat proiectului Acceleratorul Nord-Atlantic de Inovare în Domeniul Apărării (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic/ DIANA).