Ioana Bran: Mă bucur că în bugetul pe 2019 a fost inclus programul „„gROwth – investim în copii, investim în viitor”

Fostul ministru al Tineretului şi Sporturilor, deputata Ioana Bran, şi-a exprimat joi satisfacţia că în bugetul pe 2019 a fost inclus programul „„gROwth – investim în copii, investim în viitor”.

„Creșterea accesului la sport a copiilor și tinerilor a fost una dintre prioritățile mandatului meu la Ministerul Tineretului și Sportului. Un copil care face sport se dezvoltă armonios și învață de mic ce înseamnă competiția, spiritul de echipă și regulile de fair-play.

De aceea, mă bucur că în bugetul pe 2019 a fost inclus programul „„gROwth – investim în copii, investim în viitor”, ce presupune ajutoare de stat de până la 500.000 de euro pentru construirea, amenajarea şi dotarea a 1.000 de grădiniţe cu profil sportiv”, a afirmat pe Facebook deputata PSD.

Ioana Bran a precizat că schema de ajutor de stat se adresează persoanelor juridice de drept privat, inclusiv organizaţii neguvernamentale, asociaţii, fundaţii, federaţii şi cluburi sportive.

Schema de ajutor, cu un buget total de 500 de milioane de euro, are caracter multianual şi se derulează până la 31 decembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire în raport cu reglementările europene.

Finanţarea va începe în acest an şi va fi inclusă în bugetul pentru 2019. Se pot emite acorduri pentru finanţare până la sfârşitul anului viitor, în limita creditelor de angajament aprobate anual prin legea bugetului de stat pentru acest program, iar plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2019-2022.

Sprijinul va consta, în principal, în ajutor de minimis de până la 500.000 euro din cheltuielile eligibile, pentru construcţia şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea grădiniţelor cu profil sportiv. Acest ajutor va fi plătit investitorului după terminarea lucrărilor şi obţinerea autorizaţiei de funcţionare provizorie de la Ministerul Educaţiei Naţionale.

De asemenea, sprijinul implică şi o garanţie acordată de stat de maxim 50% din valoarea creditului contractat de investitor, cu condiţia ca aceste credite să finanţeze exclusiv cheltuieli eligibile aferente proiectului.

Schema de ajutor de stat se adresează persoanelor juridice de drept privat, inclusiv organizaţii neguvernamentale, asociaţii, fundaţii, federaţii şi cluburi sportive.