Iohannis: Actul de vot nu e mai periculos decât mersul după pâine

iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că nu procesul electoral de la alegerile locale a dus la creşterea numărului îmbolnăvirilor de COVID-19, ci posibil petrecerile de după alegeri, afirmând că actul de votare în sine nu este mai periculos decât a merge după pâine.   

„Nu cred că are legătură cu alegerile locale, e posibil să aibă legătură în unele localităţi cu petrecerile care s-au făcut după alegeri, ilegal. Au fost găsiţi şi amendaţi, dar probabil unii oameni au uitat din entuziasm că suntem în pandemie. Dar nu procesul electoral a dus la această creştere a numărului de infectări”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis,  întrebat dacă numărul mare de infectări are legătură cu alegerile locale.

Klaus Iohannis  a afirmat că o democrație nu funcționează fără alegeri.

„O democraţie nu funcţionează fără alegeri. Am pledat pentru organizarea alegerilor locale şi am văzut cu toţii că au funcţionat rezonabil de bine. E clar că dacă va creşte numărul de cazuri, campania se va desfăşura în condiţii mai speciale decât la locale, însă alegerile trebuie să aibă loc. Nu putem continua fără un Parlament cu puteri depline. Parlamentul acesta expiră pe 20 decembrie, după care, dacă ar rămâne, nu ar mai putea da legi organice. Cu cât am putea amâna alegerile? Constituţia spune 3 luni. Nu cred că cineva îşi imaginează că situaţia epidemiologică va fi mai bună în ianuarie. Trebuie să găsim o formă prin care să facem o campanie mai mult online, decât fizic, mai mult prin televiziune, radio. Actul de vot nu e mai periculos decât mersul după pâine”, a afirmat Klaus Iohannis.

Președintele a afirmat că sănătatea publică este ameninţată de COVID-19, iar politica românească este ameninţată de PSD.