Iohannis atacă din nou Guvernul, de data aceasta în cadrul unui eveniment legat de domeniul IT

Președinele Klaus Iohannis a participat luni la evenimentul Innovation Labs – Demo Day, unde a atacat din nu Guvernul PSD-ALDE.

„Mă bucur să fiu în această seară în mijlocul dumneavoastră, cu ocazia finalei programului Innovation Labs 2018. Este un proiect cu totul lăudabil prin faptul că sprijină inițiativele inovative ale tinerilor în sectorul digital.

Felicit organizatorii, asociația Tech Lounge și Fundația Româno-Americană, alături de companiile partenere din mediul privat. Ați făcut posibilă participarea unui număr atât de mare de tineri și acest lucru este de apreciat și de lăudat.

În ecuația progresului, nu există o forță mai puternică decât cea a ideilor. Demersuri precum cele ale dumneavoastră sunt atât de importante tocmai pentru că susțin șansa împlinirii talentului antreprenorial încă de pe băncile facultății. Ideile bune, atunci când sunt puse în valoare, aduc prosperitate și contribuie la schimbarea în bine a societății.

Suntem cu toții martori la transformările din economiile și societățile moderne, generate de tehnologiile digitale  – de la agricultură, la industrie și comerț, mergând până la domeniul securității naționale. Trebuie să ne asumăm aceste schimbări și să profităm de oportunitățile pe care le aduc cu ele!

Sectorul digital este o componentă vitală a modelului de dezvoltare a României pe care eu doresc să îl promovez, un model bazat pe inovație, competitivitate și antreprenoriat. Industria IT din România a avut o dezvoltare vertiginoasă în ultimul deceniu. Sunt ilustrative, în acest sens, câteva date.

În ultimii ani, zona IT&C se dezvoltă cu o rată medie anuală de peste 15%. Exporturile înregistrează creșteri anuale de peste 20%, ceea ce arată competitivitatea extraordinară a acestui sector. În prezent, segmentul IT împreună cu domeniul tehnologiilor comunicării cumulează o pondere de aproape 6% din PIB-ul României. Un alt aspect important pe care vreau să îl subliniez este creșterea continuă a numărului de întreprinzători, chiar dacă vorbim, în principal, de firme de mici dimensiuni. Dincolo de cifre, însă, cea mai importantă resursă din domeniu sunt oamenii, începând cu voi, tinerii viitori întreprinzători, aici de față.

Sunteți talentați și competitivi! Sunt convins că aveți energia și determinarea de a contribui la schimbarea în bine a întregii Românii. În prelungirea carierei voastre profesionale, vă încurajez să perseverați și pe această direcție, a implicării în dezbaterea publică de idei și de soluții pentru viitorul României.

Dincolo de reușitele incontestabile ale sectorului IT românesc, avem încă multe de realizat și știu că sunteți conștienți de acest lucru. Digitalizarea scăzută a economiei și a administrației publice este o realitate care trebuie să determine guvernul să ia urgent măsuri. Vedem, în statistici, că dispunem de o viteză de conectare ridicată, ceea ce este un lucru bun, fără îndoială. Pe de altă parte, însă, societatea românească nu stă deloc grozav la capitolul competențe digitale.

Guvernul și-a propus, și ar fi cazul să și facă pași concreți în această direcție, ca până în 2020, 35% dintre cetățeni să utilizeze sistemele de e-guvernare. Pare un obiectiv mult prea optimist, dacă ținem cont că noi acum abia am atins pragul de 6%.

Antreprenoriatul în domeniul IT suferă, în prezent, de pe urma deficitului de personal calificat. Sistemul de educație este deja depășit de dinamica accelerată a schimbărilor, nereușind să acopere cererea tot mai mare de specialiști în domeniul IT. Deficitul anual de personal calificat este deja de ordinul miilor.

Sistemul de învățământ trebuie să integreze rapid educația digitală, începând chiar din ciclul primar, pentru a putea ameliora această situație.

Pe lângă lipsa de personal, industria IT mai are de gestionat și lipsa de predictibilitate generată de inițiativele și măsurile de multe ori neinspirate ale decidenților guvernamentali.

Industriile creative și start-up-urile bazate pe tehnologii moderne sunt elemente centrale ale unei economii dinamice și competitive pe plan global. Este esențial ca România să sprijine întreprinzătorii care dezvoltă produse de vârf în industria digitală. Nu putem altfel aspira la un model românesc de tip „Silicon Valley”. Proiectele aflate astăzi în competiție, și pentru care vă felicit, au toate atuurile care ne-ar putea apropia de un asemenea deziderat.

Dragi studenți, creativitatea voastră îmi dă încredere în viitorul economiei românești, dar și în capacitatea universităților noastre de a forma nu doar specialiști, ci și atitudini antreprenoriale, care să devină modele de succes și responsabilitate pentru viitorii întreprinzători. M-aș bucura ca aplicațiile pe care le premiați în această seară să devină reușite comerciale naționale și, de ce nu, internaționale.

Îmi doresc ca performanțele voastre să atragă și alți tineri pe acest drum al excelenței în inovație. Potențialul creativ merită a fi pus în valoare, aici, în România”, a spus președintele în cadrul discursului său.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare