Iohannis – BLOCHEAZĂ din nou Guvernul: Astăzi le-am dat PSD-iștilor refuzul meu și în scris, ca să înțeleagă mai bine că nu sunt de acord cu această remaniere

Dancila Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că le-a transmis celor de la PSD refuzulsău în scris, în privinţa motivelor care au stat la baza respingerii propunerilor de miniştri la Justiţie, Fonduri Europene şi Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Într-o declarative de presă, preşedintele a reafirmat că “PSD a produs cea mai slabă guvernare de după Revoluție. Zero autostrăzi, zero spitale, doar promisiuni, iar la capitolul realizări, nimic. Cu o excepție: la modificări pe legile justiției, la modificări pe Codurile penale, au lucrat mult și prost”.

“Se pune întrebarea retorică „De ce au lucrat PSD-iștii atât de mult și atât de intens pentru subjugarea justiției, pentru îndoirea legilor justiției?”. Păi răspunsul este cunoscut, arhicunoscut și clar: pentru a-l scăpa pe Dragnea de justiție. De asta lucrează PSD de doi ani și jumătate. Pentru că, sigur, pentru PSD, este mult mai important să-i fie bine lui Dragnea decât să-i fie bine României sau să le fie bine românilor. Și, sigur, cum Dragnea și alții au probleme reale cu justiția, în Europa nu mai discută nimeni cu ei și atunci, cum Dragnea nu discută cu Europa, PSD are impresia că nici România nu mai trebuie să fie aproape de Uniunea Europeană. PSD se preocupă de problemele lui Dragnea, nu de problemele României sau ale românilor“, a afirmat Iohannis.

El a amintit totodată că, înainte de sfintele sărbători de Paști, PSD i-a propus o remaniere a acestui guvern, “nu pentru a face guvernarea mai bună”.

psd iohannis“S-au certat ei între ei, găștile, acolo în interiorul PSD, și au venit cu trei propuneri, persoanele propuse, Nicolicea, Florea și Brăiloiu. Și le-am spus atunci că nu sunt de acord cu această remaniere, fiindcă nu aduce nimic nou, nu aduce nimic bun și nu este făcută pentru a guverna mai bine. Astăzi le-am dat PSD-iștilor refuzul meu și în scris, ca să înțeleagă mai bine că nu sunt de acord cu această remaniere. În expunerea mea de până acum, se vede clar că apar două teme: justiția, care este sub atacul PSD-iștilor, și proasta guvernare, care încearcă prin ordonanțe de urgență să creeze impresia că lucrează pentru români. În realitate, această avalanșă de ordonanțe de urgență vrea să acopere lipsa de soluții. PSD-iștii nu au soluții pentru România!”, a adăugat şeful statului.

Klaus Iohannis a adăugat că exact aceste două teme le-a propus românilor pentru referendumul din 26 mai.

  • “Prima temă: Justiția. Aștept să spună românii că nu sunt de acord cu politicienii corupți, la prima întrebare, în sensul că „Da, suntem de acord cu interzicerea… Suntem de acord cu interzicerea corupției!” am vrut să spun, dar, din păcate, așa departe nu putem să mergem și atunci putem să spunem: „Da, suntem de acord cu interzicerea amnistierii pentru fapte de corupție!”
  • A doua chestiune, deci a doua întrebare: „Da, suntem de acord să se interzică ordonanțele de urgență în domeniul justiției și în domeniul politicii penale!”. Iată că avem ocazia deosebită să decidem viitorul României pe 26 mai.”, a arătat el.

Anterior, premierul Viorica Dăncilă a declarat că a încercat să vorbească cu preşedintele Klaus Iohannis pentru a obţine un răsăuns în privinţa motivelor care au stat la baza respingerii propunerilor celor trei miniştri, dar nu l-a găsuit pe acesta.

dancila_iohannis„Am încercat o discuţie cu domnul Iohnanis. Sunt un om care mă ţin de cuvânt, am încercat luni, dar domnul preşedinte era la Bruxelles, am încercat ieri, dar domnul preşedinte îşi lansa cartea.

Eu sper şi îi solicit domnului preşedinte să dea motivarea, pentru că este sarcina dumnealui, este obligaţia dumnealui ca preşedinte al României. Eu cred că este un lucru bun, şi-a lansat o carte, este foarte bine, dar eu cred că ceea ce ţine de această ţară din punct de vedere instituţional, fie că vorbim de Preşedinţie, de Guvern, de Parlament, trebuie să fie o prioritate pentru noi. Şi faptul că încerci să blochezi guvernul, nu este un lucru care să aducă plusvaloare. Eu cred că trebuie să dăm la o parte interesul electoral şi să acţionăm cu mai multă responsabilitate pentru România şi pentru români. Am sunat la Administraţia Prezidenţială şi mi s-a spus ‘Domnul preşedinte este la Bruxelles luni, domnul preşedinte îşi lansează cartea pe scările vopsite marţi’„, a declarat premierul în judeţul Prahova.