Iohannis: România este determinată să consolideze parteneriatului UE-ONU

România este determinată să consolideze parteneriatului UE-ONU , a declarat preşedintele Klaus Iohannis care a susţinut miercuri o intervenţie naţională în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite. El a atras atenţia asupra provocărilor de securitate din plan internaţional.

Iohannis şi-a început intervenţia prin a spune că 2018 este un an simbolic pentru România, pentru că acum o sută de ani, românii şi-au îndeplinit marele vis, acela de a trăi împreună într-o singură ţară unită.

ONU plenara Iohannis„Centenarul României Moderne Unite nu se referă doar la trecutul ţării mele, cât mai ales la viitorul ei. Este convingerea mea fermă că un viitor mai sigur şi mai prosper pentru poporul român nu poate exista decât alături de societăţi paşnice şi durabile din întreaga lume. La rândul său, Organizaţia Naţiunilor Unite are motive să sărbătorească în acest an. Declaraţia Universală a Drepturilor Omului împlineşte 70 de ani, la fel şi Comisia de Drept Internaţional, principalul organism al Naţiunilor Unite al cărui rol este să contureze dreptul internaţional, astfel încât comunitatea internaţională să devină un loc mai bun, în care Statul de Drept Internaţional guvernează pretutindeni. Aceste aniversări ne reamintesc de hotărârea noastră politică de a lupta pentru drepturile şi legile noastre fundamentale, deşi drumul nu a fost nici scurt, nici uşor.”, a arătat Iohannis.

Potrivit acestuia, acţiunile liderilor politici sunt determinate de responsabilitatea pe care o avem faţă de cetăţenii noştri.

„Suntem în slujba popoarelor noastre atunci când lucrăm alături de Naţiunile Unite şi fiecare cetăţean ar trebui să vadă rezultate concrete în viaţa sa de zi cu zi şi o schimbare în bine. (…)Avem datoria să explicăm mai bine care sunt provocările actuale la adresa păcii, echităţii şi sustenabilităţii societăţilor noastre şi să vorbim mai mult despre rolul jucat de ONU în abordarea acestora.

  Este necesar să explicăm că ne confruntăm cu ameninţări grave la adresa securităţii, că terorismul trebuie să primească un răspuns coordonat la nivel global, că proliferarea armelor de distrugere în masă şi mijloacele lor de livrare rămân ameninţări existenţiale pentru securitatea globală. Evidenţierea acestora este necesară, dar nu suficientă. Trebuie să le abordăm propunând soluţii clare. România acţionează în regiunea sa în acest sens. Există în continuare conflicte nerezolvate în zona extinsă a Mării Negre, care reprezintă ameninţări serioase pentru regiune şi pentru securitatea internaţională”, a spus Klaus Iohannis.

El a subliniat că România, asemeni multor alte ţări, se află într-un proces de învăţare, un exerciţiu foarte util fiind prezentarea Raportului Naţional Voluntar în cadrul Forumului Politic de Nivel Înalt, care a avut loc în luna iulie.

Klaus Iohannis ONU”Totodată, avem multe de împărtăşit din propria noastră experienţă. Astfel, în aprilie 2019, România va găzdui, în parteneriat cu Comisia Economică a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Europa, conferinţa regională cu tema ‘Agenda 2030: Parteneriate pentru Dezvoltare Durabilă’ (2030 Agenda: Partnerships for Sustainable Development). (…) Pe de altă parte, suntem mulţumiţi de efortul comun de pregătire pentru adoptarea, până la sfârşitul anului 2018, a unor cadre de cooperare internaţională foarte importante. (…) Este necesar să continuăm să lucrăm pentru ca întregul sistem ONU, inclusiv Consiliul de Securitate, să fie într-adevăr coordonat, eficient, operativ, transparent, responsabil şi adaptat realităţilor comunităţii internaţionale în secolul 21.”, a arătat şeful statului.

El a subliniat că, în calitate de stat deţinător a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2019, România este determinată să consolideze parteneriatului UE-ONU.

„Atunci când vorbesc despre angajament nu mă refer doar la politicieni şi diplomaţi. Trebuie să implicăm şi tinerele generaţii, reprezentanţii societăţii civile, jurnaliştii, oamenii de afaceri. Avem nevoie de toţi aceştia pentru  a promova cauza multilateralismului şi a leadership-ului global. După cum ştiţi, România candidează pentru un mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate pentru perioada 2020-2021. Prin această candidatură, ne asumăm partea noastră de responsabilitate în efortul de a spori eficacitatea Consiliului. Sperăm că întreaga noastră evoluţie de până acum în cadrul ONU vă va convinge încă o dată că România este determinată să sprijine ONU în activităţile sale de promovare a păcii şi dezvoltării pentru toţi membrii săi. Pacea, dezvoltarea şi justiţia sunt piloni fundamentali ai strategiei noastre multilaterale.

Ne respectăm partenerii şi ne bazăm pe dialog. Contăm pe sprijinul dumneavoastră extrem de valoros pentru candidatura noastră. România va fi un partener responsabil în promovarea agendei comune a ONU”, a spus preşedintele.

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare