Iohannis: Sănătatea, educația, locurile de muncă și mediul, PRIORITARE în Planul Național de Redresare

Iohannis romania educata

Preşedintele Klaus Iohannis a susținut, miercuri, o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, după întâlnirile de lucru cu premierul Florin Cîţu şi mai mulţi membri ai Guvernului.

  • Șeful statului a prezentat principalele direcții ale Planului Național de Redresare și Reziliență.

”Am avut în ultimele zile o serie întreagă de discuții foarte bune cu Premierul și miniștrii din Guvern pentru a găsi soluții pentru România și români.

Tema principală a fost cum pregătim cel mai bine proiecte pentru Planul Național de Redresare și Reziliență. Putem să obținem fonduri europene semnificative. Avem la dispoziție peste 30 de miliarde de euro care pot fi folosiți pentru a pune la punct lucrurile la noi în țară, pentru a ieși cu bine din pandemie și criza economică. Sunt oportunități uriașe și vrem să le folosim.

Vrem să folosim acești bani pe mai multe paliere.

O primă chestiune – sănătatea. E nevoie de investiții semnificative în spitale, sistemul de sănătate publică. Dacă ne gândim doar la tragicele accidente din ultimele luni. E nevoie de spitale noi, investiții în spitalele existente pentru a le face mai sigure. Cât de important e să avem investiții în ATI, alimentare cu oxigen.

O remarcă despre campania de vaccinare: merge foarte bine, suntem în topul european și vom avea persoana numărul un milion vaccinată. Ritmul crește de la o săptămâna la alta și speranța e să ieșim din pandemie până în vară.

O a doua zonă discutată este cea a locurilor de muncă. Foarte mulți români și-au pierdut locurile de muncă și unii sunt în acest pericol. Este vital pentru noi toți să dezvoltăm mecanisme pentru crearea locurilor de muncă pentru românii loviți de pandemie.

Trebuie să investim în școli. Sistemul românesc are nevoie de foarte mulți bani. Este nevoie și aici de multe investiții pentru a nu avea incendii și accidente în școli, pentru a avea autorizații, să eliminăm încălzirea pe lemne și să avem toalete. Avem nevoie de materiale didactice moderne și școli noi. Avem nevoie de școli verzi.

Avem nevoie de programe serioase de mediu. Chestiuni care se pot face fără complicații imense: programe de împădurire, de exemplu.

Până în aprilie vom avea un Plan Național coerent care va fi depus la Comisia Europeană și apoi vom începe implementarea după ce vom primi aprobarea. Vom avea și multe alte zone extrem de importante în acest plan”, a declarat Șeful statului.

Sursa: newsbucuresti.ro