Iordache despre numirea unui nou procuror-şef DNA: Va fi o procedură similară cu cea de la DIICOT

Kovesi Iodache

Legea actuală nu s-a schimbat în ceea ce priveşte numirea unui procuror-şef al DNA, iar procedura va fi una similară cu cea de la DIICOT, a declarat luni preşedintele Comisiei pentru modificarea legilor justiţiei, Florin Iordache.

„În Legea 303, care deocamdată nu a intrat în vigoare, singura modificare era aceea că preşedintele poate refuza motivat o dată. Dar, deocamdată, Legea 303 nu este în vigoare. Procedura şi în vechea lege şi în actuala lege porneşte de la Ministerul Justiţiei, cu un aviz de la CSM şi preşedintele este cel care numeşte.

E normal, fără un amestec al politicului sau al Parlamentului în această lege. (…)

Cred că Legea 303 are foarte multe elemente cu separarea carierelor, cu independenţa judecătorilor, procurorilor şi aşa mai departe. Nu cred că miza este posibilitatea revocării sau posiblitatea numirii şi respingerii numirii. Tocmai s-a derulat procedura DIICOT. Deci, pe o procedură similară cu DIICOT, cred că preşedintele României va urmări şi în ceea ce priveşte DNA-ul”, a declarat Iordache la Parlament.

El susţine că ceea ce este foarte important este ca viitorul procuror-şef al DNA să fie o persoană bună cunoscătoare a legii, şi să nu mai existe în mandatul său abuzuri, aşa cum au existat în perioada Laurei Codruţa Kovesi.

„În ultima perioadă, pe lângă abuzuri, sunt 200 şi ceva de achitări la ÎCCJ sau la alte instanţe din ţară. Foarte multe persoane au fost achitate, fie din necunoaşterea legii, fie din nerespectare legii. Din modul în care au fost instrumentate acele dosare s-a demonstrat că foarte mulţi oameni au fost târâţi degeaba prin Justiţie”, a arătat  Iordache.

Despre decizia preşedintelui Iohannis, de revocare din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi, Iordache spune că este una normală, deşi este târzie:

„CCR a stabilit că pentru toate motivele care au fost invocate trebuie să emită acest decret de revocare. Şi, ca o concluzie, este o decizie normală, cam târzie, dar preşedintele nu cred că îşi putea permite, ca un garant al respectării Constituţiei, să nu respecte tocmai dumnealui această decizie”.