marți, noiembrie 29, 2022

Kadîrov s-a supărat pe Putin şi spune că nu vrea să mai trimită luptători ceceni pe frontul ucrainean

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a decis să scutească toată Cecenia de la mobilizarea anunțată de președintele rus Vladimir Putin, relatează The Moscow Times, notează stirileprotv.ro.

 

Anunțul vine după ce în regiune au avut mitinguri antirăzboi, pe de o parte, și pentru că liderul cecen s-a supărat din cauza celui mai mare schimb de prizonieri de la începutul invaziei ruse în Ucraina, care a implicat și comandanți ai detașamentului Azov, deveniți eroi pentru ucraineni după ce au apărat combinatul siderurgic din Mariupol, dar consideraţi neo-nazişti de armata rusă.

Kadîrov anunțase joi seara că Cecenia a trimis deja 20.000 de soldați în Ucraina, de la începutul invaziei, în 24 februarie. „Republica Cecenia și-a depășit planul de recrutare cu 254% chiar înainte de anunțul mobilizării parțiale”, a scris el într-o postare pe Telegram. Kadîrov și aliații săi s-au lăudat cu prezența trupelor cecene în Ucraina încă de la începutul invadării Ucrainei de către Rusia, în timp ce soldații ceceni postează în mod regulat clipuri video cu ei în Ucraina pe rețelele sociale.

Părând să se adreseze zecilor de femei cecene care au ieșit pe străzile din Groznîi la un miting împotriva mobilizării parțiale anunțate de Putin, Kadîrov a spus: „Fac un apel la populația cecenă, în special la mamele noastre iubite și respectate, să-și păstreze calmul.”

Sfidarea de către Kadîrov a ordinelor Ministerului rus al Apărării vine la doar câteva zile după ce el însuși le-a cerut colegilor din cele „11 fusuri orare ale Rusiei” să „automobilizeze” 85.000 de soldați. De asemenea, este o urmare a criticilor sale din ce în ce mai deschise la adresa deciziilor Kremlinului în legătură cu războiul din Ucraina.

Joi, Kadîrov s-a declarat „extrem de nemulțumit” de schimbul de prizonieri în care 215 luptători ucraineni și străini au fost eliberați în schimbul a 55 de soldați ruși și al unui aliat al lui Putin, suspectat de înaltă trădare de către Kiev.

Kadîrov a criticat deschis pierderile teritoriale suferite de Rusia în Ucraina, după șase luni de invazie. „Dacă am fi folosit cel puțin o parte din armele și echipamentele noastre, ne-am fi atins obiectivul cu mult timp în urmă. Dar din moment ce conducerea a decis altfel, e treaba noastră să respectăm ordinele,” a scris el. Se crede că Kadîrov are mână liberă asupra Ceceniei – o republică rusă care a trecut prin două războaie separatiste sângeroase împotriva Moscovei – în schimbul loialității față de Kremlin.

Moscova nu a comentat declarația lui Kadîrov.

Kadîrov se arătase nemulţumit de retragerea armatei ruse în faţa contraofensivei ucrainene, el fiind de părere că soldaţii ruşi trebuiau să reziste pe poziţii şi să nu dea înapoi, mai ales că pe front urmau să ajungă în sprijin câteva mii de combatanţi ceceni, porecliţi „măcelarii lui Kadîrov”.

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner