vineri, ianuarie 21, 2022

Kelemen Hunor, lovitură pentru Orban şi Tomac / Moţiunea nu va trece; Nu noi trebuie să-l credem pe Orban, ci PNL – Opoziţia nu are propunere de premier

PNL, PMP şi USR nu au nici propunere de premier, nici program de guvernare, iar o moţiune de cenzură este bună doar pentru exerciţiu democratic, dar nu va trece de Parlament, pentru că lipsesc 52 de voturi cu sau fără UDMR, a declarat miercuri liderul Uniunii, Kelemen Hunor.

„Moţiunea de cenzură se anunţă din septembrie. (…)  Au zis că o depun pe 10 decembrie, apoi pe 11, pe 12. Încă nu s-a depus o moţiune de cenzură. Până când nu se depune o moţiune de cenzură, discutăm doar teorii,  ipotetic. Noi nu am văzut moţiunea de cenzură, textul am înţeles că e gata, dar nu am văzut. Pe de altă parte, am avut o discuţie cu Dan Barna, preşedintele USR, am avut o discuţie cu Eugen Tomac, preşedinte PMP, şi am avut discuţii cu colegii deputaţi din PNL. Dar n-am avut nicio discuţie cu Ludovic Orban. Este adevărat că noi ne-am intersectat la Hamburg, la Congresul CDU, am dat mâna, ne-am salutat, dar nu am discutat despre moţiunea de cenzură deloc.

(…) Am o întrebare serioasă: Cine este premierul, care este majoritatea, cine sunt miniştrii, care este programul de guvernare. Încă nu am primit niciun răspuns la această întrebare simplă, de bun simţ şi extrem de modestă. Fiindcă OK, nu trebuie să mă iei pe mine în serios, că sunt mic şi neglijabil în Parlament, dar ţara, totuşi, dacă vrei să guvernezi, aşteaptă să ştie în ce direcţie vrei să mergi, cu cine vrei să mergi, cine este premierul”, a declarat liderul UDMR la Parlament.

El a adăugat că nu a primit vreun răspuns de la preşedinţii USR sau PMP, dar nici de la PNL.

”Am impresia că aici se întâmplă următorul lucru – sesiunea şi moţiunea, ceea ce este extrem de bine, extrem de corect, este vorba despre controlul Guvernului din partea Parlamentului, ceea ce este necesar şi o dezbatere oricând este bine venită, dar nu am văzut programul de guvernare, nu am văzut propunere de premier. Dar şi în aceste condiţii, toată lumea a recunoscut că mai lipsesc 51-52 de voturi. De unde le aduni aceste voturi? UDMR are 30. Dacă sunt convins că lucrurile merg extrem de bine după moţiunea de cenzură, sigur aş fi de acord ca lucrurile să meargă mai bine. Dar deocamdată nu există nicio alternativă, nu trebuie să fiu eu de acord cu Ludovic Orban, trebuie să fie de acord PNL-ul.”

PNL-ul trebuie să facă un anunţ:

„Ăsta e premierul, cu asta mergem în această bătălie!”. Trebuie să ştim cine conduce Guvernul, cine va încerca să formeze o majoritate, fiindcă nu am avea timp la dispoziţie. Hai să spunem că trece moţiunea de cenzură, în acest moment nu are cum să treacă, pentru că nu există majoritate nici cu noi, nici fără noi, (…) nu există o altă majoritate decât cea cunoscută”, a mai afirmat Kelemen Hunor.

spot_img
Campanii publicitare
    sales banner