Legea pensiilor – adoptată de Camera Deputaţilor

vot legea pensiilor

Deputaţii au dat miercuri undă verde proiectului legii sistemului unitar de pensii, Camera Deputaţilor fiind decizională în acest caz. 193 de deputaţi s-au exprimat în favoarea legii, unul a votat împotrivă, iar 14 s-au abţinut.

Legea a fost votată cu un amendament conform căruia pensionarul este persoana care beneficiază de una dintre categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege şi a realizat cel puţin stagiul minim de cotizare de 15 ani, precum şi persoanele încadrate în grad de handicap grav care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare.

Conform legii, pensionarii cu stagiu de cotizare de până în 10 ani pot opta între pensia calculată, potrivit prevederilor legii, şi indemnizaţia socială; cei care au un stagiu de cotizare între 10 şi 15 ani – pensia minimă se stabileşte în procent de 40% din salariul minim brut pe ţară, la care se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat între 11 ani şi 14 ani inclusiv.

Legea mai spune printre altele că femeile care au realizat stagiul minim de cotizare şi care au născut cel puţin 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază, la cerere, de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare. „Reducerea vârstei de pensionare se aplică şi în cazul în care numărul copiilor cuprinde şi copii adoptaţi şi crescuţi pe o perioadă de cel puţin 13 ani.”

.