joi, august 11, 2022

Liderii Uniunii Europene au acordat statutul de state candidate Ucrainei şi Republicii Moldova. Iohannis: Politica de extindere a primit un nou impuls!

Liderii Uniunii Europene, reuniţi în summit la Bruxelles, au acordat joi statutul de state candidate la aderarea la UE Ucrainei şi Republicii Moldova la UE, anunţă joi seara preşedintele Consiliului European Charles Michel, o decizie care marchează începutul unui proces îndelungat şi complex în vederea unei aderări, relatează AFP.

Liderii Celor 27 recunosc astfel Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de state candidate la aderarea la UE, a anunţat Charles Michel, care evocă un ”moment istoric” în toiul ofensivei Rusiei în Ucraina.

”Ziua de azi marchează o etapă crucială pe drumul vostru către UE”, subliniază într-un mesaj postat pe Twotter Charles Michel, care-i felicită pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi pe preşedinta moldoveană Maria Sandu, dar şi popoarele lor.

”Avem un viitor împreună”, scrie el, care postează mesajul şi în ucraineană şi română.

Preşedintele ucrainean Voldimir Zelenski a salutat imediat ”un moment unic şi istoric”.

Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak a anunţat anterior că ”obiectvul” este ”clar”,şi anume ”aderarea cu drepturi depline la UE”, în pofida faptului că această procedură poate dura ani de zile.

Premierul albanez Edi Rama i-a sfătuit însă ironic pe ucraineni ”să nu-şi facă iluzii”.

”Macedonia de Nord este candidată de 17 ani, dacă n-am pierdut socoteala, iar Albania de opt ani. Aşadar, bine ai venit Ucraina!”, ironiza el.

Georgia, care aspiră şi ea să adere la UE, este necesar să realizeze reforme pentru a obţne statutul de stat candidat la aderarea la UE.

Cei 27 au recunoscut însă că Georgia are ”perspective” în vederea unei aderăr la UE.

”Viitorul Georgiei este în cadrul UE”, subliniază Charles Michel.

”Suntem pregătiţi să lucrăm cu hotărâre, în lunile viitoare, pentru a obţune statutul de stat candidat”, a declarat preşedinta georgiană Salome Zurabişvili.

Şefii de stat şi de guverne ai UE au urmat avizul prezentat de către Comisia Europeană (CE) săptămâna trecută cu privire la aceste trei foste republici sovietice.

MACRON SALUTĂ O EUROPĂ ”PUTERNICĂ ŞI UNITĂ”

Preşedinele francez Emmanuel Macron, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului European, a salutat într-o conferinţă de presă, la Bruxellss, ”un gest politic” al unei ”Europe puternice şi unite”.

”Am înantat cu paşi de uriaş”, apreciază preşedintele francez, subliniind un ”semnal puternic transmis Rusiei”.

”Toate acestea le datorăm poporului ucrainean care luptă pentru a apăra valorile noastre, suveranitatea lor, integritatea lor teritorială. Le datorăm de asemenea (Republicii) Moldova, având în vedere situaţia politică, destabilizările pe care le suferă şi generozitatea de care a dat dovadă”, continuă el.

”Procesul care începe va fi exigent”, a avertizat, însă, Macron.

Acest Consiliu European este ”istoric”, declara cancelarul german Olaf Scholz la sosirea la summit.

Iohannis: Politica de extindere a primit un nou impuls

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi seară, după decizia ”istorică” a celor 27 de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidate UE că îşi doreşte ca acest drum să fie unul rapid, bun şi încununat de succes.

”Consiliul a aprobat propunerea Comisiei Europene de a statua perspectiva europeană pentru Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, iar pentru Republica Moldova şi Ucraina a aprobat statutul de candidat pentru a deveni membri în Uniunea Europeană. Este un mare pas care s-a făcut astăzi”, a declaratr, joi seară, Klaus Iohannis, la Bruxelles.

Acesta a precizat că, prin acest pas, ”putem să spunem că s-a schimbat paradigma lărgirii Uniunii Europene, politica de extindere a primit un nou impuls”.

”Cred că prin acest pas putem să spunem că s-a schimbat paradigma lărgirii Uniunii Europene. Politica de extindere a primit un nou impuls. Cred că Ucraina, Moldova şi Georgia la rândul lor au primit un nou impuls şi sunt convins că toată lumea se va pune foarte serios pe treabă pentru a pune ân practică reformele pentru a face apoi următorul pas”, a mai declarat Iohahnnis.

Acesta a precizat că doreşte ca parcursul celor două ţări să fie ”rapid, bun şi încununat de succes”.

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner