vineri, ianuarie 21, 2022

MAE, reacție faţă de declaraţiile MAE rus despre reinaugurarea unui monument dedicat Eroilor Armatei Române la Chişinău

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îşi exprimă dezacordul ferm faţă de poziţia Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse cu privire la ceremonia dedicată, la 25 octombrie, de Ziua Armatei Române, reinaugurării şi sfinţirii monumentului dedicat Eroilor Armatei Române din Primul Razboi Mondial – „Cişmeaua general George P. Ion” din Chişinău.

MAE român notează cu regret insistenţa MAE al Federaţiei Ruse de a întreţine retorica neconstructivă cu privire la evenimente istorice şi de a le instrumentaliza în scopuri propagandistice.

MAE subliniază că evenimentul a fost dedicat reinaugurării şi sfinţirii unui monument de război românesc de pe teritoriul Republicii Moldova, în condiţiile în care există o practică internaţională clară şi consolidată cu privire la monumentele de război şi comemorarea tuturor soldaţilor căzuţi la datorie.

MAE face un nou apel la MAE al Federaţiei Ruse, în continuarea celor lansate până în prezent, să accepte ca problemele de natură istorică să fie dezbătute de istorici în cadrul Comisiei comune româno-ruse de istorie.

spot_img
Campanii publicitare
    sales banner